Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 Prenosimo - Crne MmbePRESS

PRENOSIMO

Besmislena deklaracija

Predsjednica: Zajednički jezik projekt je koji je umro zajedno s Jugoslavijom

 

zajednički jezik

 

 

Deklaraciju o zajedničkom jeziku, nastalu nakon niza regionalnih konferencija projekta "Jezici i nacionalizmi", a koja je predstavljena u Sarajevu, komentirala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Istaknula je kako je ta deklaracija marginalna stvar jer je zajednički jezik bio politički projekt koji je umro zajedno s Jugoslavijom koja se, kako je rekla, neće ponoviti.

 

Hrvatsko kulturno vijeće (HKV) ocijenilo je deklaraciju o nepostojećem zajedničkom jeziku neznanstvenom, nepovijesnom i besmislenom.

Riječ je o očajničkom pokušaju jugofila da ožive davno odbačene i pokopane teze, o nevažnoj parapolitičkoj akciji kojoj su mediji dali nepotreban publicitet, stoji u Izjavi HKV-a,  koju je potpisao predsjednik Đuro Vidmarović.

Novinarska udruga Hrvatski novinari i publicisti (HNIP) smatra kako je riječ o još jednom politikantskom pokušaju formalnog oživljavanja jugoslavenskog kulturnog prostora, a koji, s viškom ideoloških i materijalno interesnih, a manjkom stručnih argumenata, promovira dobro poznata i uvijek ista skupina djelatnika u kulturi s prostora propale nedemokratske države.

Posebno perfidnim držimo nazivanje dotične inicijative 'deklaracijom', s obzirom na ovomjesečno obilježavanje 50. godišnjice Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika, herojskog čina hrvatskih intelektualaca zbog kojega su mnogi ostali bez posla i završili u zatvoru,  ističe HNIP podsjećajući kako su se zatvaranja i progoni hrvatskih intelektualaca dogodili upravo zbog protivljenja idejama koje nude suvremeni promotori nepostojećeg jezika kojim se govorilo samo u Jugoslavenskoj narodnoj armiji.

 

foto: HRT

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Autor: UCM

Izvor: HRT

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 314 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com