Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 PRESS

PRENOSIMO

Na vježbi sudjeluju snage iz 18 država članica NATO-a

Pripadnici OS RH na vojnoj vježbi "Saber Strike 2017"

 

Saber Strike

 

 

PRESS

 

Kontingent pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske sudjeluje na međunarodnoj vojnoj vježbi "Saber Strike 2017" u Republici Litvi.

 

U sastavu kontingenta na vježbi sudjeluje ukupno 59 pripadnika Oružanih snaga RH, od kojih je sedam žena.

...

Vježba "Saber Strike 2017" jedna je od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu US EUCOM. Na vježbi sudjeluju snage iz 18 država članica NATO-a sa ukupno oko 10500 pripadnika, a održava se na području Litve, Latvije, Estonije i Poljske.

Multinacionalnom bojnom za potporu koju čine Oružane snage RH, SAD-a i Norveške, zapovijeda brigadir Ivica Raguž, načelnik Odjela za planiranje Zapovjedništva za potporu Oružanih snaga RH. Zapovjedništvo za potporu na vježbi sudjeluje sa RSOM (Reception, Staging, Onward Movement) vodom, CIS desetinom i medicinskim timom razine ROLE-1. Osim pripadnika Oružanih snaga RH na vježbu su upućena dva tegljača s poluprikolicama za transport kontejnera, kontejnerska dizalica, tri viličara, cisterna za gorivo, kombi i ambulantna vozila te kontejneri sa opremom.

Pripadnici hrvatskog kontingenta podigli su kamp „Peter Herceg Tomich“ s ukupno dvanaest Alaska šatora smještajnih i radnih kapaciteta. Kamp je dobio ime po američkom nacionalnom heroju hrvatskog podrijetla, Petru Hercegu Tomichu, američkom mornaru u vrijeme japanskog napada na luku Pearl Harbor, koji je po cijenu vlastitog života spasio posadu od sigurne smrti. Američki predsjednik Franklin D. Roosevelt posmrtno je odlikovao Tomicha najvišim vojnim odličjem „Medaljom časti“. Njegovim imenom nazvana je i Visoka dočasnička akademija u Newportu-"Tomich Hall", a priznanje "Peter Tomich" dodjeljuje se najboljem polazniku američke Akademije.

"Kako je riječ o jednoj od najvećih ovogodišnjih vježbi u organizaciji Američkog zapovjedništva za Europu (US EUCOM), u dogovoru s Američkim sudionicima na vježbi, učinilo mi se prigodnim nazvati kamp po heroju koji je svojim činom povezao dva naroda. Upravo i pripadnici Oružanih snaga Republike Hrvatske na ovoj vježbi pokazuju da su časni, predani i sposobni surađivati rame uz rame sa saveznicima i partnerima, te svojim snagama doprinositi kolektivnim naporima u povećanju sposobnosti odvraćanja i obrane Saveza" istaknuo je brigadir Raguž.

 

 Saber Strike

 

Foto: Izvor

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Priredio: UCM

Izvor: morh.hr

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 281 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com