Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

 PRESS

PRENOSIMO

Proslava svetkovine Marije Majke Božje na svetištu „Bunarić“ pokraj Subotice

Održano najveće godišnje vjersko okkupljanje bačkih Hrvata

 

Bački Hrvati

 

 

PRESS

 

Proslava svetkovine Marije Majke Božje na svetištu „Bunarić“ pokraj Subotice, kojom se obilježava i kraj ovogodišnjih žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, u nedjelju je okupila više tisuća pripadnika ove zajednice.

 

Tradicijsko vjersko i pučko slavlje pokraj izvorišta, kako se vjeruje ljekovite vode, ove godine je predvodio vojni ordinarij RH Jure Bogdan.

...

„Svetište Bunarić poznato je sastajalište hrvatskoga katoličkog naroda u ovim krajevima. Naša katolička crkva pridonosila je i pridonosit će očuvanju njihova nacionalnoga identiteta, i u tome treba ustrajati, i ići naprijed u suživotu s drugim narodima. Ovdje je vidim katolička vjera još živa jer se moli“, izjavio u povodu posjeta svetištu biskup Bogdan. 

 

U propovijedi koju je posvetio obitelji, rekao je da se „tim imenom ne mogu nazivati bilo koji oblici suživota, odraslih ili maloljetnih osoba“, već da je to „zajednica osoba, bračnih drugova - muža i žene, roditelja i djece“.

„Ona je dakle utemeljena na braku, jednoga muškarca i jedne žene. Sasvim je normalno da ovakva definicija braka uđe i u ustave država“, naveo je među ostalim u propovijedi hrvatski vojni ordinarij. 

Ovaj skup, poznatiji kao „Bunarićko proštenje“ među najvećim je godišnjim okupljanjima katolika Hrvata u Srbiji, a održava se svake posljednje nedjelje u kolovozu.

Slavlju su prisustvovali čelnici hrvatskih institucija i organizacija u Vojvodini.

Obnovljeno marijansko svetište «Bunarić», koje svake godine koncem kolovoza hodočasti nekoliko tisuća katoličkih vjernika otvorio je i blagoslovio 2003. nadbiskup Josip Bozanić.

 

Skup na Bunariću posljednja je manifestacija žetvenih svečanosti bačkih Hrvata, poznatije kao „Dužijanca“.

 

 

Foto: zagrebacki.info

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Priredio: UCM

Izvor: Hina

Prenosimo

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 342 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com