Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Spektakularno otkriće!
NASA-in rover na Marsu pronašao organske spojeve
 
NASA

 

PRESS

 

 

Američka svemirska agencija NASA objavila je danas nova saznanja o onome što je njen rover Curiosity pribavio skupljajući uzorke s površine Marsa.

 

NASA, po običaju, osim zagonetne najave nije željela otkriti više detalja o novom otkriću dok nije počeo prijenos konferencije za novinare. Također po običaju, mediji su nagađali hoće li NASA dati odgovor na, kako piše The Independent, besmrtno pitanje Davida Bowiea “Ima li života na Marsu?” iz njegovog slavnog hita ‘Life on Mars’ iz 1971. godine.

...

Iako nisu ponuđeni čvrsti dokazi o tome da na Marsu ima ili je postojao život, prikupljeni podaci bliži su tome no ikada prije. Naime, NASA-in rover Curiosity na Crvenom planetu našao je začajne količine organskih molekula, ali i metana.

 

Pronađene su organske molekule na Marsu

Danas objavljena otkrića mogu biti od velike koristi za moguću kolonizaciju Marsa, primjerice podaci o energetskoj aktivnosti koja bi mogla osigurati gorivo ako jednoga dana Zemljani doista dođu na taj planet. Također, ova otkrića mogu biti važna i za eventualno mjesto slijetanja na Mars. Sada znamo, piše The Independent, da bi krateri na mjestima gdje su nekoć bila jezera na Marsu mogli biti pogodna mjesta za to.

U NASA-i podsjećaju da su i ranije objavljivali otkrića metana i organskih tvari na Marsu, ali u znatno manjim količinama od ovih kakve su sada otkrivene. “Ovoga puta smo našli mnogo više i jednog i drugog, uz više pojedinosti i na pouzdaniji način”, rečeno je na konferenciji. U tom smislu, najvaljena je misija ExoMars koja će ove godine stići na taj planet s ciljem ‘lova’ na dokaze o izvanzemaljskom životu.

Što se tiče otkrića metana, NASA-ini znanstvenici kazali su da nema dokaza kako je nastao biološki, ali da s novim podacima ni ta mogućnost nije isključena.

Organske molekule su građevni blokovi života, iako se mogu proizvesti i kemijskim reakcijama koje nisu povezane sa životom. Znanstvenici su kazali da je prerano tvrditi da su ti spojevi nastali u biološkim procesima, prenosi Independent dio studije o ovome otkriću objavljenog u časopisu Science.

“Postoje tri moguća izvora tog organskog materijala”, rekla je astrobiologinja Jennifer Eigenbrode iz NASA-inog Goddard Space Flight Centra u Marylandu. “Prvi bi bio život za koji ne znamo, drugi su meteoriti, a treći geološki procesi, odnosno sami procesi stvaranja stijena”.

 

 

Foto: NASA

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: Hina

 

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 255 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr