Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

 PRESS

PRENOSIMO

Hrvatske mjere strožeg uvoza Srbija povezuje s proslavom "Oluje"

Srbija uputila notu Hrvatskoj zbog strožeg uvoza

 

Ana Brnabić

 

 

PRESS

 

 Srbija je uputila notu Hrvatskoj i Europskoj komisiji zbog odluke Zagreba da uvede strože mjere kontrole uvoza poljoprivrednih proizvoda iz te zemlje. Sbijanska premijerka Ana Brnabić ocijenila je da se radi o "negativnom signalu" iz Hrvatske uoči obilježavanja "Oluje".

 

Hrvatsko ministarstvo poljoprivrede donijelo je u srpnju novi pravilnik kojim se uvodi kontrola većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja nego do sada, a naknada za inspekcijski nadzor povećava se s 90 na 2000 kuna.

...

Srbija će još jednom pokazati da je konstruktivna i tolerantna, ali nećemo ovo ignorirati i uspjet ćemo zaštititi i naše proizvođače i naše izvoznike, rekla je Brnabić novinarima u Podgorici gdje sudjeluje na regionalnom summitu Američko-jadranske povelje. Razgovaramo i s ostalim zemljama na koje se ovo odnosi kako bismo imali zajednički nastup o tom pitanju, dodala je.

 

Prema njezinim riječima, hrvatske mjere predstavljaju kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ne pridonose ekonomskoj integraciji i regionalnoj suradnji.

Srbijanskoj premijerki čini se da svake godine, otprilike u vrijeme obilježavanja obljetnice akcije "Oluja", iz Hrvatske stižu negativni signali.

Mediji u Srbiji i BiH prenose da će se u ponedeljak u Sarajevu održati sastanak predstavnika Srbije, BiH, Makedonije i Crne Gore o strožim uvoznim mjerama vlasti u Zagrebu.

Visoki srbijanski dužnosnici prethodno su upozorili da će se taj potez odraziti na regionalne zemlje koje nisu članice EU-a i najavili da će od Europske komisije tražiti da preispita odluku hrvatskog ministarstva, a nisu isključili ni protumjere. 

 


Srbijanska udruga pozvala potrošače da "razmisle" o kupnji proizvoda iz Hrvatske 

Srbijanska udruga potrošača pozvala je građane da pri kupnji daju prednost daju domaćim proizvodima, reagirajući na strože mjere kontrole koje je Hrvatska uvela za poljoprivredne proizvode iz Srbije i ostalih zemalja izvan EU-a. 

Nacionalna organizacija potrošača Srbije (NOPS) pozvala je građane da "još jednom razmisle" pri kupnji robe iz uvoza i Hrvatske kako bi se sačuvala domaća proizvodnja i zaštitili srpski poljoprivredni proizvođači. Ova mjera očigledno ima za cilj zaštitu hrvatskog tržišta od jeftinijih proizvoda iz susjednih zemalja, prije svega Srbije, ocijenila je udruga.

 

 

Foto: Izvor

Prenosimo - Crne Mmbe

 

 

 

 

Priredio: UCM

Izvor: HRT

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 535 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com