Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
PRESS
PRENOSIMO
Slobodan Praljak: Nisam ratni zločinac i ne priznajem vašu presudu

Prliću, Stojiću i Praljku potvrđene kazne; Praljak odbacio presudu i popio otrov

 

Haag - Praljak

 

PRESS

 

 

Žalbeno vijeće Haškog suda prekinulo je ročište na kojem je izricalo presudu bosanskohercegovačkoj šestorici nakon što je Slobodan Praljak pred sudskim vijećem progutao sadržaj bočice kazavši da je popio otrov.

 

Nisam ratni zločinac i ne priznajem vašu presudu, kazao je Praljak predsjedavajućem sucu Carmelu Agiusu koji ga je upozorio da prestane s komentarima. Praljak je potom popio sadržaj bočice i objavio da je popio otrov. To je učinio nakon što je žalbeno vijeće potvrdilo njegovu prvostupanjsku kaznu od 20 godina zatvora.

...

Sudac je naredio da se bočica na smije iznijeti iz sudnice. Praljku je pozvana liječnička pomoć. Po njega će pred zgradu suda doći helikopter. 

Prethodno je osim Praljku, žalba na prvostupanjsku presudu odbijena i Jadranku Prliću te Bruni Stojiću te su im potvrđene kazne.   

Žalbeno vijeće Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju je, u okviru žalbene presude bosanskohercegovačkoj šestorici utvrdilo da je postojao međunarodni oružani sukob u BiH i stanje okupacije, a potvrdilo je i postojanje hrvatskog udruženog zločinačkog pothvata s ciljem etničkog čišćenja dijelova BiH.

Žalbeno vijeće, pod predsjedanjem Carmela Agiusa, utvrdilo je da je prvostupanjskom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba, te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu preko lokalnih tijela u Herceg Bosni što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije. Žalbeno vijeće odbacilo je i žalbene osnove u kojima se tvrdilo da nije postojao udruženi zločinački pothvat.

Sažeo je ukratko zaključak Žalbenog vijeća i kazao da usmeni nije dio službene i mjerodavne pisane presude žalbenog vijeća koja će biti podijeljena stranama u postupku. Događaji o kojima govorimo bili su u vremenu od 1991. do 1994. godine u osam općina i zatočeničkim centrima u Bosni i Hercegovini, kazao je Agius.

Rušenje starog mosta u Mostaru bilo je vojno opravdano, zaključilo je žalbeno vijeće u srijedu na izricanju presude Prliću i drugima, prihvaćajući tako žalbe obrane bosanskohercegovačke šestorice.

Žalbeno vijeće uz izdvojeno mišljenje talijanskog suca Fausta Pocara, zaključilo je da je raspravno vijeće donijelo pogrešne zaključke o rušenju mosta i posljedičnom učinku teroriziranja stanovnika te je oslobodilo krivnje šestoricu u tom dijelu presude , kazao je predsjedavajući sudac Carmel Agius. 

Brojni čimbenici pokazuju da je Hrvatska kroz HVO imala ovlasti nad ovim općinama te utvrđuje da su Pušić, Prlić, Stojić, Praljak, Petković i Ćorić bili neuspješni u tvrđenju da je Raspravno vijeće pogrešno došlo do tog zaključka.

Raspravno vijeće utvrdilo je da je HVO zatočio dvije kategorije Muslimana, muškaraca, koji su trebali biti zaštićeni Ženevskim konvencijama. Kada je riječ o Muslimanima koji su bili članovi HVO-a, Stojić, Praljak, Petković i Ćorić navode da ratne zločine ne mogu počiniti vojnici protiv pripadnika vlastite vojske. Žalbeno vijeće smatra da je u ovom slučaju Raspravno vijeće na ispravan način uzelo u obzir činjenicu da su ti Muslimani pripadali snagama HVO-a, ali ne uzimajući u obzir samo njihovu nacionalnost. Budući da je ta pripadnost važna Žalbeno vijeće smatra da pogreška nije utvrđena.

U žalbenom vijeću su i Kinez Liu Daqun, Talijan Fausto Pocar, Amerikanac Theodor Meroni Južnoafrikanac Bakone Justice Moloto.

Vođe najmalobrojnijeg naroda u BiH nepravomoćno su u svibnju 2013. osuđeni na ukupno 111 godina zatvora zbog progona, ubojstva, silovanja, deportacije, zatvaranja, uništavanja imovine širokih razmjera i drugih zločina, počinjenih u okviru udruženog zločinačkog pothvata.

Bivši predsjednik vlade Herceg Bosne Jadranko Prlić nepravomoćno je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar obrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog stožera HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši zapovjednik vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Ureda za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora. Ročištu ne nazoči Pušić uz odobrenje suda.

 

 

Foto: ICTY

Priredio: DPCM

Izvor: ICTY/HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 341 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li najavljeno uvođenje eura u RH?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com