Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"RSD 10 je promatran kao ofenzivno oružje kojim se može inicirati prvi udar u Europi"

Što slijedi u slučaju prekida nuklearnog sporazuma SAD-a i Rusije?

 
Trump i Putin

 

PRESS

 

 

Američki predsjednik Donald Trump najavio je kako će se Sjedinjene Američke Države povući iz nuklearnog programa i sporazuma s Rusijom koji su dvije zemlje potpisale prije gotovo tri desetljeća. 


U ovaj program koji je sada ušao u slijepu ulicu trebala je ući i Kina. Sporazum je inicijalno potpisan između SSSR-a i SAD-a i njegova svrha je bila eliminacija nuklearnog oružja kratkog i srednjeg dometa, odnosno dometa između 500 i 5.500 kilometara, a radi smanjivanja opasnosti od izbijanja sukoba unutar Europe između SSSR-a i NATO saveza. Kina je iz toga bila izuzeta jer u tom trenutku nije bila u interesu sfere ugovora. Bila je mnogo manja sila nego što je to danas, a to je bio sporazum koji je bio prvenstveno fokusiran na deeskalaciju u Europi, pojasnio je za Studio 4 vojni analitičar Jan Ivanjek.

...

Sporazum je nastao prije 30 godina, 1980. Sam ugovor je potpisan 1987., ali povod je dobio 10-ak godina ranije, kada je Sovjetski savez rasporedio balističke projektile srednjeg dometa RSD-10 Pioneer. Oni su poremetili odnos snaga u Europi, budući da su nosile tri nezavisno ciljane bojne glave. To je stvorilo neravnotežu jer je Zapad imao samo starije projektile, primjerice Pershing 1. 

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

- Tu je postojao problem. Starije projektile Sovjetskog saveza, ranijih generacija, NATO je tolerirao jer nisu bili toliko precizni, bili su nešto kraćeg dometa i nosili svaki po jednu bojnu glavu. Smatrao ih je u prvom redu defenzivnim oružjima. Međutim RSD 10 je promatran kao ofenzivno oružje kojim se može inicirati prvi udar u Europi. I to je nešto za što su europski saveznici, pogotovo Zapadna Njemačka, urgirali da se nađe nekakvo rješenje, da se tome parira. Za to su razvijani sustavi kao što je Pershing 2, kopnena varijanta krstareće rakete Tomahawk... Međutim krajem 80-ih otvorila se mogućnost da se potpiše ugovor i da se cijela ta kategorija oružja eliminira. Potpisali su je Ronald Reagan i Mihail Gorbačov. To je dovelo do povlačenja iz službe svih oružja u toj kategoriji. Bio je zabranjen i razvoj oružja te kategorije, odnosno balističkih projektila srednjeg i kratkog dometa, nastavlja Ivanjek.

- Međutim danas imamo problem s Trumpom koji smatra da Rusija krši taj ugovor, prvenstveno se tu misli na raketni sustav Iskander, odnosno projektil 9M729 koji je najnoviji, dodaje, ističući da američki predsjednik ima tendenciju preispitivati većinu ugovora koje je SAD potpisao. 

Rusi tvrde da su njihove rakete unutar granica odredbi. Čak su ponudili SAD-u da dođe verificirati sposobnosti rakete 9M729 , što je SAD odbio, najavio da će se povući iz sporazuma, što je drugi dan navela i Rusija. 

Po svemu sudeći ovaj bi 30-godišnji sporazum mogao biti raskinut, što to znači za svjetski mir ili za konkretno odnose SAD-a i Rusije?

- To znači da će vjerojatno doći do otvorenog razvoja oružja tog dometa i tih kapaciteta. Moguće je da će doći i do njihovog razmještaja unutar Europe, odnosno da će doći do odmjeravanja snaga u toj kategoriji, poručuje Ivanjek.


 

Foto: 1.  DPCM/Twitter

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

 

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 231 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr