Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

"Hrvatsko iseljeništvo je posebno u Domovinskom ratu pružalo ne samo materijalnu pomoć, nego i moralnu i političku potporu"

Grabar-Kitarović: Bogatiji smo resursima od mnogih država pa i Švicarske

 
Švicarska

 

PRESS

 

 

 

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u ponedjeljak je tijekom susreta s hrvatskim iseljeništvom u Švicarskoj poručila kako su Hrvati uvjerili strance koliko je njihova zemlja lijepa, no da se sad mora uvjeriti svijet, a prije svega iseljeništvo, koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje.

 

"Uvijek ste bili tu i onda kad je Hrvatskoj bilo najteže i zato vam zahvaljujem", rekla je Grabar-Kitarović hrvatskim iseljenicima okupljenima u rezidenciji hrvatske veleposlanice u Švicarskoj, u Muri Bei Bernu, gradiću kraj švicarske prijestolnice.

...

Prijam je organiziran u prigodi Dana državnosti, a predsjednica se ranije susrela i s voditeljima Hrvatske katoličke misije u Švicarskoj. 

"Hrvatsko iseljeništvo je posebno u Domovinskom ratu pružalo ne samo materijalnu pomoć, nego i moralnu i političku potporu koja je bila potrebna kako bi nas strane zemlje priznale kao državu koja ima pravo na postojanje". Naglasila je kako se svaki put kad ode u posjet inozemstvu sastane s predstavnicima hrvatske zajednice, što je jedan od prioriteta njezinog rada na funkciji predsjednice. Kao drugi prioritet istaknula je demografiju. 

"Zemlja nije geografski prostor, ali uvijek rado ponavljam onu doskočicu da kad je Bog dijelio zemlju da je zaboravio na Hrvate", pa im je potom dao dio koji je namijenio sebi.

"Uvjerili smo strance koliko je Hrvatska lijepa, a sad moramo uvjeriti svijet, a prije svega naše iseljeništvo koliko je Hrvatska dobra zemlja za življenje. Moj projekt brendiranja, ali i projekt demografije, usmjereni su na to da Hrvatska bude zemlja po mjeri čovjeka", poručila je predsjednica.

Kao jednu od demografskih mjera navela je jačanje veza s iseljeništvom i olakšavanje njihovog kontakta s domovinom, "s ciljem povratka".  Ponovila je kako "Hrvatska može biti uz bok najrazvijenijim državama i nema nikakvog razloga kako to ne bi tako bilo".

"Imamo sve resurse, puno smo bogatiji resursima od mnogo država, uključujući i Švicarsku u kojoj živite. Samo nam treba organiziranost, mentalitet rada, etike, međusobnog poštovanja, vjere u svoju državu, obitelj, zajednicu, u Boga i sve one vrijednosti koje društvo čini plemenitim", zaključila je Grabar-Kitarović.

Tijekom svečanosti u rezidenciji veleposlanice, uručila je Povelje Republike Hrvatske zaslužnim hrvatskim udrugama i društvima na području Švicarska. 

Grabar-Kitarović se nakon Berna uputila u Zuerich, gdje će u danas posjetiti Tehnološko sveučilište (ETH) i susresti se s hrvatskim profesorima, istraživačima i studentima.

Na Europskom institutu Sveučilišta u Zuerichu održat će predavanje na temu „Europa -  izazovi u sve kompleksnijem svijetu“, a dvodnevni posjet Švicarskoj završit će susretom s predstavnicima švicarskog poslovnog sektora i Gospodarske komore Švicarske – srednja Europa.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Foto: 1.  Ured predsjednice RH

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: DPCM / Hina /Večernji list

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 712 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com