Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
PRESS

 PRENOSIMO

Unatoč novom zakonu HZMO ima manje korisnika branitelja nego lani

Što je bitno znati o braniteljskim mirovinama

 
Braniteljske mirovine

 

PRESS

 

 

 

Prvog siječnja počela je primjena dijela mjera vezanih uz Zakon o braniteljima.

 

Time je otvorena mogućnost podnošenja novih zahtjeva za status hrvatskih branitelja.

...

Hrvatski branitelji mogu ostvariti prava na invalidsku mirovinu, uz ispunjenje osređenih uvjeta, prijevremenu starosnu mirovinu, starosnu mirovinu i starosnu mirovinu za dugogodišnjeg osiguranika.

- Ovaj zakon je jedinstven i prvi put uključuje i prava iz mirovinskog osiguranja. Dva su uvjeta da bi hrvatski branitelj imao najnižu mirovinu - da je sudjelovao u domovinskom ratu najmanje 100 dana u borbenom sektoru i da je njegova mirovina niža od najniže braniteljske mirovine. Najniža braniteljska mirovina iznosi 40 posto prosječne plaće zaposlenih u pravnim osobama u 2016. godine što iznosi 2.558 kn. Na taj iznos se dodaje i mirovinski faktor ovisno o vrsti mirovine koju su branitelji ostvarili (100% ili 80%) te 0,015% po danu sudjelovanja u ratu, što iznosi oko 50 lipa po danu, kazao je zamjenik ravnatelja HZMO-a Ivo Bulaja.

- Da bi hrvatski branitelj ostvario pravo na invalidsku 'braniteljsku' mirovinu moraju biti ostvarena tri uvjeta. Da je njegov liječnik utvrdio da ne može raditi, da ima trajni status HRVI  i uzrok njegove radne nesposobnosti mora biti u svezi obnašanja dužnosti u domovinskom ratu, kazala je pomoćnica ravnateljice za vještačenje Đurđica Blažinkov Živković. U većini zahtjeva, prema liječničkoj dokumentaciji, dodala je - radi se o PTSP-ju. Procedura traje, ima puno administracije - i postupak se može odužiti i do par mjeseci.

Bulaja je kazao kako, unatoč novom zakonu HZMO ima manje korisnika branitelja nego lani. Broj zahtjeva za prava temeljem invalidnosti nije velik. S druge strane povećan je broj zahtjeva za prava temeljem starosti, ali je sukladan projekcijama starenja braniteljske populacije. Zavod je ove godine zaprimio 16 tisuća više zahtjeva svih kategorija, od čega se između tri i četiri tisuće odnosi na branitelje, kazao je.  

Napomenuo je da je u Zakon o braniteljima uvrštena i mogućnost ostvarivanja prava na obiteljsku mirovinu, u obiteljima u kojima je branitelj počinio samoubojstvo. "Ako je branitelj poginuo u ratu onda je za udovicu uvjet navršenih 40 godina života. Ukoliko ima djecu na redovnom školovanju, ostvaruje se pravo do 26 godine, a ako su nezaposleni do 27 godine", kazao je.

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

  

 

 

Foto: 1. scrshot HRT

Priredio: Mario Mehaković

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

Prenosimo

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 437 gostiju i nema članova online

A- A A+
COVID-19: Hoćete li se cijepiti?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com