Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Poboljšanja situacije neće biti prije utorka

 
Požar na Dinari
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Požari koji danima već bjesne Dinarom i Svilajom i dalje su aktivni.

 

Kako doznaje Dalmacijadanas.hr, jedan krak požara otišao je prema Troglavu, najvišem vrhu ove planine, a drugi se spušta prema području izvora Cetine. Požar na Svilaji je također i dalje aktivan, osobito s drniške strane odakle se danas uzdiže gusti dim.

...

S obzirom na to da se radi o nenaseljenom području, pa zbog toga zasad nisu ugroženi životi ni imovina, vatrogasci uglavnom ne interveniraju, osobito zbog nepristupačnog terena. Kanaderi su posljednjih dana na ovom području imali ograničena djelovanja, no bez većih učinaka. Ipak, kako se ovakvi požari periodično ponavljaju na našim planinama svakih nekoliko godina, postavlja se pitanje zašto u njihovom gašenju ne bi pomogla Državna vatrogasna intervencijska postrojba.

Nema sumnje da bi koordinirana akcija u suradnji s  HGSS-om, planinarskim društvima i DVD-ovima dala brze rezultate.

 

Dinara, planina koja je ponovno postala popularna zbog – volontera!

Na Dinari danas postoji deset planinarskih objekata koji su svake godine sve popularniji. Za to su prije svega zaslužna pojedina planinarska društva, HGSS, volonteri i pojedinci. Za njima je golem višegodišnji posao koji je uključivao pripreme na razminiranju i čišćenju Dinare nakon Domovinskog rata, izradu staza i puteva, te izgradnju brojnih skloništa i drugih objekata zbog kojih je Dinara danas neusporedivo sigurnija za sve planinare i izletnike nego u prijašnjim godinama. Ovakvi požari već su ugrozili nekoliko planinarskih objekata, a jedno od njih, Rupe, spašeno je isključivo jer se aktivacijom preventivnog požara spriječilo njegovo zapaljenje.

Svi bi se trebali upitati zašto najviša planina jedne države nije zaštićena nekim konkretnim vidom zaštite, ako izuzmemo Natura2000 stupanj zaštite koji je izrazito nizak. Inicijativa za proglašenje Dinare parkom prirode zahuktala se prošlog ljeta, a komisija se do današnjeg dana nije sastala! Dinara je jedina hrvatska planina na kojoj žive sve tri divlje zvijeri Europe: vuk, medvjed i ris, a da bismo nabrojili sva bogatstva njene flore i faune te klimatološke posebnosti, bio potreban zaseban članak.

 

Skonište Rupe spašeno u posljednji trenutak

Pretpostavlja se da je zbog prolaska vatrene fronte oštećeno sklonište na Lišanjskom vrhu. Trenutno se požar približava planinarskom skloništu Pume na 1730 metara nadmorske visine, ispod vrha Velika Duvjakuša. Radi se o iznimno vrijednom planinarskom zdanju koje ima pitku vodu, kuhinju, dnevni boravak, sobu za spavanje, solare, meteorološku postaju, panoramsku web kameru. Kako se može vidjeti s jedne od postavljenih kamera, dim se sasvim približio.

Očito je da poboljšanja situacije neće biti prije utorka, kada se na ovom području prolazno očekuju kiša i snijeg, a do tada će izgorjeti nova velika površina.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: dalmacijadanas.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 280 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com