Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je sedam, a ukupan broj oboljelih je 2119

 
COVID-19
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U zadnja 24 sata u Hrvatskoj je zabilježeno sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su još dvije osobe, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer civilne zaštite, poručivši da trenutno imamo jednu od najpovoljnijih epidemioloških situacija u Europi i svijetu.

 

"Broj novooboljelih u 24-satnom razdoblju je sedam, a ukupan broj oboljelih je 2119", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za novinare. 

...

Beroš je izvijestio da su u Općoj bolnici u Koprivnici preminule dvije muške osobe, rođene 1924. i 1932. godine, koje su imale kronične bolesti i nisu bile na intenzivnoj ventilaciji. Ukupan broj preminulih je 85.

Do sada su testirane 41.053 osobe, od toga u zadnja 24 sata njih 1080. Na bolničkom liječenju je 206 osoba, od kojih je na respiratoru 14 bolesnika. Ukupan broj ozdravljenih osoba 1141 jedan, a novoozdravljenih je 41. 

 

Koprivnica: Pacijent zaražen koronavirusom greškom smješten na intenzivnu 

Na području Koprivničko-križevačke županije jedna je novozaražena osoba, a ravnatelj koprivničke Opće bolnice Mato Devčić potvrdio je da je 37-godišnji pacijent zaražen koronavirusom sinoć greškom doista smješten na bolnički Odjel intenzivne njege.

Razlog je navodno bilo pogrešno tumačenje nalaza. Jedan liječnik i pet sestre stavljeni su u izolaciju, a pacijent je prebačen u zagrebačku Kliniku za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević". 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji je troje novih oboljelih, i to sva tri kod zdravstvenih djelatnika koji su bili kontakti medicinske sestre koja je zadnji put bila u smjeni 19. travnja, a zaraza joj je potvrđena 10 dana poslije.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji jedan je novooboljeli, a pet ih je izliječeno. U Osječko-baranjskoj županiji nema novooboljelih, pet ih je izliječeno te su utvrđena četiri slučaja kršenja mjera samoizolacije.

Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je da je u Zagrebu dvoje oboljelih, a zagrebački Stožer da je 17 osoba stavljeno u samoizolaciju.

 

Za koncerte na otvorenom potrebne dozvole stožera

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak rekao je da su serološka testiranja na antitijela već započela u zagrebačkom Zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. 

Najavio je da bi vrlo brzo mogle početi raditi i teretane, uz posebne uvjete, a s epidemiološke strane mogući su i koncerti na otvorenom, no za to je potrebna dozvola Stožera s obzirom na važeću odluku o zabrani javnih okupljanja, kao i pridržavanje distance te nošenje maski.

Moći će se i na plaže, a Capak smatra kako oko toga neće biti problema uz disciplinu građana i držanje fizičke distance. Ističe da je bitno da se ne prilazi blizu ljudi jer se prilikom plivanja i ronjenja oslobađa aerosol. 

Hrvatska komora primalja pripremila tri besplatna online tečaja za trudnice na YouTube kanalu, a Ministarstvo zdravstva zdravstvenim ustanovama uputilo je dopis sa suglasnošću o reaktivaciji medicinski potpomognute oplodnje, rekao je Beroš.

Pomoćnik ministra unutarnjih poslova za civilnu zaštitu Damir Trut najavio je da će odluka o mogućem ukidanju e-propusnica biti donesena vjerojatno tijekom idućeg tjedna. Izdano ih je više od dva milijuna, a važećih je trenutno 290.000. 

 

HZJZ objavio nove preporuke za pogrebe i vjenčanja te za otvaranje dječjih igrališta

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je nove preporuke tijekom epidemije koronavirusa te je tako broj ožalošćenih na pogrebima ograničen održavanjem razmaka od 1,5 metra, a preporučeno je i da se pogrebi održavaju isključivo u krugu obitelji i predstavnika vjerske zajednice. 

Dopušta se organiziranje glazbenih usluga i usluga dostave cvijeća i svijeća, a ispraćaj hrvatskih branitelja održava se uz odavanje vojnih počasti uz pridržavanje mjera. Također, osmrtnica ne smije sadržavati podatke o mjestu i vremenu održavanja ispraćaja, a na pogrebe smiju i osobe koje su samoizolaciji, uz pridržavanje mjera.

U zatvorenim prostorima na pogrebima i vjenčanjima preporučuje se nošenje maski za lice ili medicinskih maski. Vjenčanja se održavaju isključivo u krugu obitelji, svjedoka, predstavnika službene osobe te predstavnika vjerske zajednice.

Dječja igrališta i rekreacijski prostori na otvorenome stavljaju se u funkciju, kao i prateći sadržaji poput klupa za sjedenje na otvorenome. Potrebno je održati fizičke distance od 1,5 metra među osobama, osim djeteta i njegova pratitelja. Djecu treba podučiti da izbjegavaju grupiranje na jednom mjestu i održavaju fizičku distancu koliko je moguće.

 

Ljekarnička komora: Nestašica medicinskog alkohola na tržištu

Hrvatska ljekarnička komora objavila je preporuke ljekarnama o ograničenom izdavanju medicinskog alkohola građanima jer na tržištu vlada nestašica, a trenutno ga se ne može uvoziti, stoga oboljeli od dijabetesa u nekim ljekarnama ne mogu nabaviti taj traženi dezinficijens putem recepta HZZO-a.

Kao nadomjestak nudi im se alkohol u slobodnoj prodaji koji moraju sami platiti. Komora objašnjava da ljekarne u svom asortimanu imaju dvije vrste alkohola.

Prvi je alkohol, magistralni pripravak, koji se propisuje na recept HZZO-a i pravo na njega imaju bolesnici koji su na terapiji inzulinom ili kućnoj dijalizi. Na taj pripravak plaća se PDV po sniženoj stopi od 5 posto.

S druge strane, imaju i alkohol u slobodnoj prodaji koji služi kao antiseptik i na njega se plaća PDV od 25 posto, navodi Komora. Na tržištu je nestašica medicinskog alkohola koji, zbog sprječavanje širenja koronavirusa, traže svi - od vrtića do fakulteta i drugih pravnih subjekata.

 

Sisak: Korisnici Doma za starije s najbližima uz novu komunikacijsku opremu

Od srijede 240 korisnika sisačkog Doma za starije i nemoćne mogu s članovima obitelji komunicirati suvremenom informatičko-komunikacijskom opremom, čime je ublažena njihova dvomjesečna potpuna izolacija zbog opasnosti od zaraze koronavirusom.

U kompletu opreme nalaze se tableti za korisnike u stacionaru, slušalice s mikrofonom kako bi se osigurala privatnost razgovora, te mobilni internet za tablete i laptop. Oprema trajno ostaje Domu i moći će se koristiti i nakon izolacije, a posebno će koristiti onima koji imaju članove obitelji izvan Hrvatske.

Virtualno će biti obilježen i Međunarodni tjedan sestrinstva od 5. do 12. svibnja, a organizatori ističu da će biti  zapamćen po iznimnom doprinosu medicinskih sestara i tehničara u borbi protiv pandemije. 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 516 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com