Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

"Bude li potrebe, angažirat će se i građevinska operativa susjednih zemalja na dva žarišta potresa - Zagreb i okolica te Banovina"

 
Darko Horvat
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Prihvate li se timska rješenja akademske građevinske i arhitektonske struke obnova potresom pogođenih područja mogla bi trajati unutar dvije godine, rekao je u utorak ministar graditeljstva Darko Horvat.

 

Horvat je u emisiji "Hrvatski radio za Banovinu" izjavio kako su arhitekti i građevinari HAZU-a spremni definirati timska rješenja i 1. veljače ih staviti na stol.

...

"Za što ćemo se odlučiti vidjet ćemo", poručio je potpredsjednik Stožera civilne zaštite za otklanjanje posljedica potresa.

Ako se prihvati koncept timskih rješenja, dodao je, obnova će ići nešto brže, "a želimo da obnova traje unutar dvije godine".

Bude li potrebe, istaknuo je Horvat, angažirat će se i građevinska operativa susjednih zemalja na dva žarišta potresa - Zagreb i okolica te Banovina.

 

Iz Europe osigurati 11 milijuna eura za potresom pogođeno područje

Horvat je naveo i kako se planira iz Europske komisije osigurati 111 milijuna eura europskog novca koji bi se mogao investirati na područje Banovine, a koji bi obuhvatio 1300 do 200 obiteljskih kuća stradalih u potresu.

Dodao je da bi cijena izgradnje objekta bila od 750 do 1000 eura, za ostatak obnove treba tražiti nove izvore financiranja i tražiti modele kako optimalno iskoristiti novac, a za ostalo će se koristiti novac državnog proračuna.

Naveo je i da se u Sisku za smještaj stanovništva želi osposobiti hotel Panonija, gdje su statičari napravili detaljni pregled te utvrdili da je statika u dobrom stanju, ali treba ojačati stepenište te dodatno sanirati treći kat.

U tom bi hotelu trebao osigurati smještaj za 160 stanovnika u potrebi.

 

Udruga turizma dostavlja gotovo 250 montažnih kućica

Horvat je kazao i da Hrvatska udruga turizma planira dostaviti gotovo 250 montažnih kućica površine oko 24 do 32 četvorna metra koje će doći na područje Banovine.

Osima toga, naglasio je, oko 630 privremenih stambenih jedinica naručene su od hrvatskih proizvođača i zaključeno s 3. veljače bit će isporučeni na potresom pogođeno područje.

HGSS je cijelo potresom pogođeno područje kartom podijelio na sektore, a prioritet im je s vatrogascima uklanjati krovove na oštećenim kućama te obilazak zabačenih područja na Banovini i dostava pomoći.

 

HGSS sektorski podijelio cijelo potresom pogođeno područje

Rekao je to pročelnik HGSS-a Josip Granić, ističući da ta služba djeluje planski pri čemu je podijeljeno cijelo potresom pogođeno područje, a planovi su određeni za dva do tri dana.

Imenovani su  zapovjednici s tri vozila za logistiku, administraciju i koordinaciju sa smjenama od 48 sati.

Granić je istaknuo da su HGSS-ovci u smjeni od 48 sati, a njihovi poslodavci imaju razumijevanja za njihovu službu.

Pozdravio je i psihološki pristup s nastradalima, kojima je dovoljna i jedna topla riječ, a pohvalio je i aktivnosti volontera.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 448 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com