Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Obrambena spremnost obveza je, ali i povlastica svakog vojno sposobnog građanina i građanke Republike Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović i ministar Krstičević na Gašincima posjetili pričuvnike na obuci

 

Gašinci

 

Novosti iz Domovine

 

 

Predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov posjetili su u petak, 10. studenoga 2017. godine pripadnike pričuvnih postrojbi Oružanih snaga RH koji se nalaze na obuci na vojnom poligonu "Gašinci".

 

Riječ je o obuci i osposobljavanju pripadnika 2. pješačke pukovnije Osijek koja se provodi od 6. do 15. studenoga 2017. godine.

...

Tom se prigodom pričuvnicima obratila predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OS RH Kolinda Grabar-Kitarović naglasivši kako je pričuva iznimno korisna ne samo za državu, nego i za pojedinca.

"Iskustva iz Vukovara i Domovinskog rata naučila su nas trajnu lekciju o potrebi i važnosti obrambene spremnosti. Sudjelovati u toj zadaći kroz različite djelatnosti obveza je, ali i povlastica svakog vojno sposobnog građanina i građanke Republike Hrvatske. Upravo na spoznaji o dužnosti integracije napora u zaštiti i obrani RH temelji se sustav domovinske sigurnosti koji zajednički gradimo", rekla je Grabar-Kitarović zaključivši kako je iznimno važan korak vraćanje pričuve u obrambeni sustav.

 

Gašinci 

 

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević izrazio je zadovoljstvo velikim odazivom istaknuvši kako je to istinski dokaz da hrvatski narod voli svoju vojsku i svoju Domovinu. Podsjetio je kako su pričuvne postrojbe u Domovinskom ratu dale nemjerljiv doprinos, te su zajedno u sinergiji s gardijskim brigadama koje su bile udarna snaga, došli do konačne pobjede.

"Bez pričuvnih snaga to ne bi uspjeli. Nema jake vojske bez jake pričuve! To smo prepoznali i danas!", rekao je ministar Krstičević naglasivši važnost jake pričuve koja je prepoznata i danas te je iz tog razloga prilikom izrade nove Strategije nacionalne sigurnosti, u svijetlu novih ugroza i rizika prepoznato kako nam trebaju dodatne sposobnosti, a jedna od tih sposobnosti je i pričuva.

„Vrlo nam je bitna sinergija, povezivanje svih sposobnosti države, privatnog sektora, civilnih udruga, braniteljskih udruga, pa i samih građana i to je upravo poanta Sustava domovinske sigurnosti kojeg razvijamo i kojeg želimo graditi na dokazanom konceptu iz Domovinskog rata“.

Dodao je kako će se ovim konceptom pričuve osigurati proces narastanja snaga, ojačati koncept domovinske sigurnosti i sigurnosne kulture, ojačati osobnu sigurnost pojedinaca te podići sposobnosti za obranu zemlje i pomoć civilnim institucijama i stanovništvu.

"Vaše zadaće bit će pomoć državnim institucijama u kriznim stanjima, obrana Republike Hrvatske, zaštita kritične infrastrukture i pomoć civilnim institucijama u slučaju elementarnih nepogoda", rekao je Krstičević. Također, istaknuo je kako je za provedbu svih tih aktivnosti pričuvu potrebno obučiti i adekvatno opremiti te što je također jako bitno danas za svakog od pričuvnika, osigurati financijska sredstva za novčane naknade za sudjelovanja na aktivnostima. Na kraju je pričuvnicima poželio puno uspjeha tijekom daljnje obuke i boravka na poligonu u Gašincima izrazivši uvjerenje kako će im ovdje stečeno iskustvo biti od koristi i u privatnim karijerama, u svakodnevnom životu te kako će se uvijek sa zadovoljstvom prisjećati ove obuke.

 Zaželjevši pričuvnicima dobrodošlicu na vojni poligon "Gašinci" načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov naglasio je važnost ove obuke kojoj je cilj osigurati sposobnost pričuvnika za uspješno izvršenje budućih zadaća. Rekao je kako su neki od okupljenih pričuvnika bili sudionici Domovinskog rata te dobro znaju koliko je važna obuka i savladavanje osnovnih znanja i vještina.

"Praksa je pokazala da su Oružane snage u potpori civilnim institucijama u slučajevima požara, poplava, hitnog medicinskog prevoženja, traganja i spašavanja iznimno učinkovite", rekao je general Šundov dodavši kako ne smijemo zaboraviti  niti da su pričuvne postrojbe dale ogroman doprinos tijekom Domovinskog rata te da je iznimno važno obučavanje pričuve, kako bismo u bilo kojem trenutku bili spremni za suočavanje s eventualnim ugrozama. "Iskoristite ovo vrijeme za obnovu postojećih znanja, ali i usvajanje novih, jer znanje je bogatstvo koje vam nitko ne može oduzeti i kojim možete pomoći svom narodu i Domovini" zaključio je general Šundov.

 

Obuka i osposobljavanje pričuvnika provodi se u cilju podizanja razine vještina pričuvnika za uspješnu provedbu zadaća radi smanjivanja sigurnosnog rizika za ljudstvo, opremu i materijalno tehnička sredstva s težištem na obuci za pomoć civilnim institucijama u zaštiti i spašavanju u slučaju katastrofa, protupožarne zaštite, traganja i spašavanja i dr.

Konkretno, obuka pričuvnika se sastoji od obuke ključnih temeljnih vojnih vještina, taktike, tehnika i procedura pješaštva, priprema i osposobljavanja zapovjednog osoblja za samostalno vođenje postrojbi, obuke iz prve pomoći, informiranja pričuvnika o novim sredstvima i opremi na uporabi u Oružanim snagama RH.

Također, u suradnji s civilnim institucijama, Državnom upravom za zaštitu i spašavanje, Javnom vatrogasnom postrojbom i Hrvatskim vodama, provodi se teorijska i praktična obuka o postupanju u slučaju potresa, požara, poplava, nesreća, potraga, prijevoza unesrećenih ili oboljelih.

 

 

Foto: MORH/M.Čobanović

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 319 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com