Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
O mogućim posljedicama trgovinskog rata i migracijama

24. međunarodna Dubrovačka ekonomska konferencija

 

Konferencija u Dubrovniku

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Trgovina i moguće posljedice trgovinskog rata na globalnu i pojedine ekonomije, monetarna politika Europske središnje banke, ali i uzroci i posljedice migracijskih tokova, neke su od glavnih tema ovogodišnje, 24. međunarodne Dubrovačke ekonomske konferencije, otvorene u Dubrovniku. 

 

Dvodnevna konferencija, koju organizira Hrvatska narodna banka (HNB), tradicionalno okuplja niz uglednih svjetskih i domaćih znanstvenika, predstavnike brojnih međunarodnih financijskih institucija poput Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke, Europske središnje banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Banke za međunarodne namire itd. 

...

Kako je istaknuo guverner HNB-a Boris Vujčić, i ove će godine sudionici konferencije raspravljati o nizu aktualnih tema, a jedna od njih je i trgovina. Danas smo gotovo na rubu trgovinskog rata pa ćemo raspraviti o mogućim posljedicama carinskih barijera između država na pojedine regije i ekonomije, rekao je Vujčić.

Sudionici konferencije raspravljat će i o monetarnoj politici Europske središnje banke, a i predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) dat će svoj pogled na budućnost europske monetarne politike u idućim godinama.

Teme konferencije bit će vezane i uz pitanje bankarstva odnosno supervizije i rasta kredita, a govorit će se i o temama vezanim uz realnu ekonomiju. Tako će na konferenciji biti predstavljeni i rezultati analize HNB-a o uzrocima i posljedicama današnjih migracijskih tokova, koji su započeli nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Naime, na konferenciji će biti predstavljen i rad Ivane DraženovićMarine Kunovac i Dominika Pripužića iz Direkcije za ekonomske analize pod nazivom "Dinamika i odrednice migracija - primjer Hrvatske i iskustva novih zemalja članica Europske unije", a u kojem su uz podatke Državnog zavoda za statistiku (DZS) analizirali i službene statističke podatke o hrvatskim emigrantima u odredišnim zemljama zapadne Europe. Indirektni emigracijski tijekovi upućuju na znatne razlike u brojkama - u razdoblju 2013.- 2016. zrcalna statistika pokazuje 230.000 emigranata u zemlje EU-a naspram 61.000 prema podacima DZS-a, navode uz ostalo autori.

Uz to, središnje teme konferencije bit će radovi i rasprave posvećeni političkoj ekonomiji financijske supervizije odnosno razlikama između centraliziranog i decentraliziranog nadzora provedbe bankovne regulative, povezanosti kreditnih ciklusa i bankovnih kriza, reakcijama politike na makroekonomske šokove, makroprudencijalnoj politici u monetarnoj uniji, učincima kvantitativnog popuštanja, učincima industrijalizacije na dugoročni rast i razvoj, itd.

 

 

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 582 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja