Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
 
Podjela svjedodžbi je 18. srpnja

POČINJE DRŽAVNA MATURA

 

Matura

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ispitima iz glazbene umjetnosti i etike u četvrtak u Hrvatskoj počinje državna matura za koju se ove godine prijavio ukupno 35.881 učenik. Na ljetnom roku državnu maturu će polagati 12.679 gimnazijalaca, odnosno njih 100 posto, te 17.371 učenika strukovnih škola, odnosno 89,7 posto.

 

Za ispite iz obaveznih predmeta - hrvatskoga jezika, matematike i stranog jezika - učenici su višu razinu ispita prijavljivali uglavnom iz hrvatskoga i stranih jezika, dok je iz matematike ispit više razine prijavila tek jedna trećina pristupnika.

...

Od izbornih predmeta najviše je maturanata prijavilo fiziku - 8381, od čega su 4442 gimnazijalca.  Slijede biologija (6057), politika i gospodarstvo (5509), psihologija (8453) i kemija (3850). Informatiku je prijavilo 2565 učenika, od čega 1334 učenika strukovnih škola i 965 gimnazijalaca. 

Najmanje zanimanja maturanti su pokazali za polaganje etike (63), logike (111), glazbene umjetnosti (116) i vjeronauka (134).

Uz etiku i glazbenu umjetnost, prvoga dana državne mature piše se i test iz srpskog jezika za pripadnike nacionalnih manjina. U petak, 8. lipnja na rasporedu su ispiti iz logike i francuskoga jezika na A i B razini.
Sociologija i geografija na rasporedu su 11. lipnja, a slijede biologija i psihologija u utorak, 12. lipnja te fizika i politika i gospodarstvo u srijedu, 13. lipnja.

Talijanski jezik na obje razine polaže se 14. lipnja, kao i likovna umjetnost. Drugi tjedan polaganja mature završava ispitima iz kemije i fizike 15. lipnja.
Hrvatski jezik polaže se 18. lipnja, kada će maturanti pisati test i 19. lipnja, kada je na rasporedu esej. 

Ove se godine za višu razinu hrvatskoga jezika prijavilo nešto više od 22,5 tisuće pristupnika, dok ih je osnovnu razinu prijavilo nešto više od 10 tisuća.
Polaganje hrvatskoga jezika ove je godine izmijenjeno tako da će se prag prolaznosti određivati zasebno za svaku cjelinu, što znači da će ispit položiti oni učenici koji ostvare minimalni prag na oba dijela ispita.

U utorak, 19. lipnja polagat će se i španjolski jezik na obje razine, informatika i vjeronauk, kao i esej iz materinskoga jezika nacionalnih manjina (srpski) na rasporedu su 20. lipnja, a u četvrtak, 21. lipnja polažu se obje razine engleskoga jezika.

Četvrti tjedan državne mature počinje polaganjem njemačkoga jezika (A i B razina) i povijesti u utorak, 26. lipnja. Matematika se polaže u srijedu, 27. lipnja, a ove se godine za višu razinu prijavilo 11.399, a za nižu 22.319 učenika. 

U četvrtak, 28. lipnja pripadnici nacionalnih manjina pisat će test iz materinskog jezika, a istoga je dana na rasporedu i ispit iz grčkoga jezika. Državna matura završava 29. lipnja esejem iz materinskog jezika pripadnika nacionalnih manjina i polaganjem mature iz latinskoga jezika. Rezultati će biti objavljeni 11. srpnja, rok za prigovore je dva dana, a konačni rezultati bit će poznati 16. srpnja. 

Podjela svjedodžbi je 18. srpnja.

 

 

 

Foto: 1. Borna Filic/PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 580 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja