Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Na području osam hrvatskih županija još je 385,9 četvornih kilometra minsko sumnjivog područja

HCR: Sljedeće godine bez mina sve poljoprivredne površne

 

HCR

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na području osam hrvatskih županija, odnosno 55 gradova i općina, još je 385,9 četvornih kilometra minsko sumnjivog područja, planirao je da razminiranje bude dovršeno do 2026. godine, “možda i ranije”, dok će se poljoprivredno zemljište u cijelosti razminirati iduće godine.

 

Rekao je to u petak u Sisku ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Zdravko Modrušan prilikom potpisivanja ugovora o razminiranju poljoprivrednog zemljišta na području Sisačko-moslavačke županije, u Dvoru i u Sunji.

...

“Zahvaljujući stalnom financiranu iz fondova EU, radimo smireno i sistematično, pri čemu nam je sigurnost na prvom mjestu. Već dvije godine nismo zabilježili ni jedan incident. Tako smo, na primjer, na Kapeli pronašli 69 ‘promovki’, a samo od tih mina ranije je stradalo 595 osoba, od kojih 203 smrtno”, rekao je Modrušan.

Naglasio je da je u tijeku razminiranje poljoprivrednog zemljišta, što će biti završeno iduće godine, a istodobno se radi i na zahtjevnom razminiranju šumskog zemljišta.

Brodsko-posavska županije u cijelosti je razminirana, a uklanjanje mina s poljoprivrednog zemljišta nastavljamo u Sisačko-moslavačkoj, potom i Ličko-senjskoj županiji, rekao je Modrušan.

Dodao je kako dinamika razminiranja ovisi o dotoku novca, pa bi, s obzirom na to da kapaciteta za razminiranje u Hrvatskoj ima dovoljno, posao mogao biti završen i prije 2026. do kada je traženo produženje roka.

Ravnatelj HCR-a, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić i predstavnici tvrtki za razminiranje “Istraživač”, “Titan” i COR, potpisali su ugovor o trećoj, posljednjoj fazi razminiranja poljoprivrednog zemljišta u Sisačko-moslavačkoj županiji, koju s 13 milijuna kuna financira Europski poljoprivredni fond za za ruralni razvoj.

Ugovori treće faze odnose se na poljoprivredne površine u naselju Kobiljak te naseljima Ostojići i Gornji Žirovac u općini Dvor i poljoprivredne površine uz naselja Gradusa Posavska i Brđani Cesta u općini Sunja. Naknadno će se potpisati još tri slična ugovora, čime će razminiranje poljoprivrednog zemljišta u toj županiji biti završeno.

Kako je rekao župan Žinić, nakon toga će još preostati razminiranje 62,4 četvorna kilometra šumskog područja. U ranije dvije faze, kako je dodao, razminirano je više od 20 četvornih kilometara, bez ijednog incidenta.

 

 

 

Foto: 1. mine.gov.hr


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 358 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja