Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

Kako izgledaju i što donose novi udžbenici

Gotovi novi udžbenici za 8,5 tisuća učenika
 
Divjak
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Gotovi su novi udžbenici i metodički priručnici za 8,5 tisuća učenika iz 74 škole koje će sudjelovati u eksperimentalnoj provedbi reforme školstva. Kako izgledaju i što donose te koji je omjer papirnatih i digitalnih udžbenika? Hoće li školska torba napokon biti lakša, istražila je Sunčica Findak za HRT.

Nakladnici su odradili "lavovski" posao, ponudili su materijale učiteljima u najkraćem roku. Učitelji su udžbenike odabrali, sada su u tisku.

...

Blaženka Divjak, ministrica znanosti i obrazovanja kaže da učitelj može sam odlučiti što će koristiti u digitalnom obliku, što u papirnatom, a svi učenici će imati tablete na kojima će biti svi udžbenici kako u tiskanom tako i ovi digitalni oblici, sve simulacije što im trebaju za rad.

Kako bi primjerice povijest bila što zanimljivija, doznaje HRT, surađivalo se s muzejima; onima kojima matematika i jednadžbe baš i nisu ljubav - i to će biti zanimljivije. "Pa učenici neće morati samo rješavati neke teorettske zadatke nego će, a to je pripremljeno preko metodičkih priručnika, na drugačiji način primjerice odrediti visinu zgrade ili stabla koristeći Talesov poučak", pojašnjava ministrica.

Vjeronauk na iznimno zanimljiv način približava učenicima gradivo i kroz zabavu, igru, glazbu, a korištena je i 3 D animacija. "Da bi se učenike provelo kroz Jeruzalem da vide kakvi su interijeri gdje su se događale scene u Biblijii na taj način je to približeno učenicima", dodaje Divjak.

Kao pomoć, učiteljima su pripremljeni i dani na izbor različiti scenariji za rad s učenicima.  A za učenike pak postoje rubrike za samoprocjenu uz pomoć kojih mogu ispitati koliko su usvojili pojedino gradivo. No sve će to, i novi udžbenici i novi pristup nastavi, proći još jedan veliki test - onaj roditelja.

Ako nakon svih tih novina više ne budu morali sa svojom djecom učiti i kod kuće, kažu, reforma će uspjeti!

 
 

Foto: 1. Izvor


Autor: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 712 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja