Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

Predsjednica: Hrvatska je napadnuta 1991., a napadaju ju i danas negatori Domovinskog rata

Konferencija veleposlanika i generalnih konzula
 
Konferencija veleposlanika
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Zagrebu se održava dvodnevna konferencija veleposlanika i generalnih konzula RH. 

Skup su otvorili predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić, koji su u uvodnom izlaganju predstavili odrednice hrvatske vanjske politike. 

...

Ministar Krstičević u sklopu konferencije sudjelovao je na panel diskusiji na temu "Globalni geopolitički i sigurnosni okvir, migracije" te održao izlaganje o obrambenoj i sigurnosnoj politici. 

 

Na konferenciji su sudjelovali predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković, potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general zbora Mirko Šundov, ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić te hrvatski veleposlanici, generalni konzuli i vojni izaslanici. 

Dvodnevnu konferenciju otvorili su predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović i predsjednik Vlade Andrej Plenković izlaganjima na temu "Odrednice hrvatske vanjske politike".

Predsjednica Grabar-Kitarović pozvala je prisutne da aktivno rade na promidžbi hrvatskog turizma i ostalih gospodarskih grana u svijetu te da brane Republiku Hrvatsku u napadima usmjerenima protiv nje. 

"Hrvatska je napadnuta 1991., a napadaju ju i danas negatori Domovinskog rata", rekla je predsjednica Grabar-Kitarović, pozvavši hrvatske diplomatske predstavnike na aktivno tumačenje hrvatske politike i brendiranje Hrvatske u svijetu.

"Živimo u vremenu brzih i velikih promjena, što zahtijeva veliku budnost, prepoznavanje trendova te brzu prilagodbu naših interesa i naše pozicije u međunarodnoj zajednici", ocijenio je premijer Plenković te pozvao prisutne veleposlanike, konzule i izaslanike da se trude profilirati hrvatske interese u svojim zemljama primateljicama.

Govoreći o koracima koje je Republika Hrvatska dosad poduzela u jačanju svojih sigurnosnih resursa, predsjednik Vlade istaknuo je nabavu aviona F-16 Barak kao važan iskorak u jačanju hrvatske vojne moći.

 

Konferencija veleposlanika

 

Ministar Krstičević sudjelovao je na panel diskusiji s ministrom Božinovićem i ravnateljem SOA-e Markićem te u toj prigodi objasnio da su mnoge političke, gospodarske, demografske i klimatske promjene uzrokovale nestabilnost u svijetu, zbog čega nacionalna obrana i diplomacija igraju sve važniju ulogu u očuvanju mira. 

"Obrambena i sigurnosna politika u sinergiji s vanjskom politikom Republike Hrvatske snažan su instrument za očuvanje mira. Upravo zato, temelj obrane države uvijek će ostati dobro obučena, opremljena i spremna vojska", izjavio je ministar i podsjetio kako je Vlada donijela novi Strateški pregled obrane te kako se do kraja godine očekuje izrada Dugoročnog plana razvoja Oružanih snaga Republike Hrvatske kojim će biti definirani prioriteti i potrebe Hrvatske vojske u narednom razdoblju.

"Hrvatska vojska mora biti u stanju samostalno obraniti zemlju kao što je to napravila u Domovinskom ratu", poručio je ministar te pohvalio rad Hrvatske vojske u međunarodnim operacijama: "Hrvatski vojnici već godinama časno i profesionalno obavljaju svoje zadaće u održavanju mira i stabilnosti diljem svijeta te su među najboljim predstavnicima i promotorima svoje zemlje."

Također, ministar Krstičević naglasio je važnost suradnje sa strateškim partnerima iz NATO-a i Europske unije te se založio za širenje obaju saveza na nove članice.  

Pogotovo važnim smatra pružanje pomoći susjednim zemljama na njihovom procesu euroatlantske integracije: "Ministarstvo obrane kontinuirano radi na pomoći tim zemljama u njihovom osposobljavanju za članstvo u NATO-u i u Europskoj uniji."

Od obrambenih aktivnosti koje Hrvatska provodi sa susjednim zemljama, izdvojio je sastanak Američko-jadranske povelje (A5) prošlog mjeseca, na kojemu je Hrvatska preuzela vodeću ulogu. 

"Činjenica da smo okupili ministre država regije i američkog ministra obrane Mattisa potvrdila je ulogu Hrvatske kao integratora", rekao je Krstičević i dodao: "Drago mi je i da su Sjedinjene Američke Države na taj način potvrdile prisutnost u jugoistočnoj Europi, što smatram ključnim za dugoročnu stabilnost regije."

Na kraju svog izlaganja ministar se još jednom osvrnuo na rad obrambenog resora u Republici Hrvatskoj te zaključio: "Ministarstvo obrane i Hrvatska vojska marljivo rade na prepoznavanju sigurnosnih izazova te stalnoj izgradnji i transformaciji obrambenog sustava koji će omogućiti našim građanima da mirno spavaju."

 
 

Foto: 1. M.Čobanović/MORH


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 311 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja