Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

U ponedjeljak će Štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka

Šverko: Krenula isplata plaća radnicima Uljanika
 
Uljanik
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Nakon više od tjedan dana prosvjeda, radnicima Uljanika krenula je isplata plaća za srpanj, potvrdio je to novinarima u petak u podne predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko dodavši kako će u ponedjeljak Štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka dok radnici Uljanika počinju od ponedjeljka normalno raditi.

 

Radnici će se na posao vratiti u ponedjeljak, dodao je. Napominje kako će Štrajkaški odbor Uljanika biti raspušten također u ponedjeljak, no napominje i kako je ovime završen tek prvi dio priče za brodogradilište. 

...

"Sada slijedi proces restrukturiranja, rješavanje srži problema, a to je nelikvidnost, odnosno rješavanje pitanja novca", kazao je.

Šverko je pozvao ministra gospodarstva Darka Horvata u Pulu, kako bi razgovarali o problemu brodogradilišta. Napomenuo je kako se još nije razgovaralo o otpremninama za 600 radnika Uljanika, budući da Europska Komisija još nije odobrila program restrukturiranja.

Boris Cerovac iz Jadranskog sindikata za stanje u hrvatskim brodogradilištima krivi Vlade, odnosno napominje da su jednako krive Uprave, koliko i Vlade, jer su one stajale iza Uprava brodogradilišta. Ukoliko je država stala iza ostalih brodogradilišta onda je morala stati i za Uljanika, napominje. "Danas je problem Uljanik i Treći maj, a sutra će doći do problema u Brodosplitu, ukoliko se Vlada ne odredi i ne odluči što želi s brodogradilištima", kazao je Cerovac.

 

 

‘Sindikati nisu protiv radnika’

“S obzirom da plaće nisu još svima ‘sjele’, radnici su i dalje na svojim radnim mjestima”, kazao je Šverko koji se zahvalio svim štrajkašima i građanima koji su poduprli prosvjed, dok drugi, kako je rekao, “neka uče, jer sindikati mogu voditi štrajk samo kako to nalaže zakon i procedura”. “Sindikati nisu protiv radnika, naprotiv. Nije u redu da se napadaju one koji legalno vode sindikalne akcije”, poručio je Šverko.

Izvijestio je kako je u petak ujutro održan sastanak u sjedištu Istarske županije kako bi istarski župan i pulski gradonačelnik Valter Flego i Boris Miletić izvijestili sindikate o razgovorima u Bruxellesu. Sastanak je međutim, naveo je Šverko, prekinut u trenutku kada su sindikalisti shvatili da su radnici Uljanik Grupe na ulicama te su im se na prosvjedu priključili.

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

 

Uljankovci i danas na ulicama Pule

Prije nego su počele sjedati plaće, unatoč pozivu štrajkaškog odbora i sindikata da ostanu na svojim radnim mjestima dok im ne sjedne plaća za srpanj i kolovoz, više od 1000 nezadovoljnih radnika brodogradilišta Uljanik u petak ujutro je samoinicijativno izašlo iz kruga pulskoga brodogradilišta Uljanik.

Bez transparenata, ali uz povike "Ne damo Uljanik", "Nećemo Končara", "Izdaja", "Lopovi" najprije su prosvjedovali pred Gradskom palačom, a potom su krenuli do sjedišta Istarske županije u središtu grada gdje se održavao sastanak na kojemu su bili istarski župan Valter Flego, pulski gradonačelnik Boris Miletić te čelnici sindikata koji djeluju u Uljaniku.

Unatoč pozivima prosvjednika da izađu, nitko im se nije obratio. Potom su se radnici ponovno vratili u krug brodogradilišta gdje su dočekali početka isplate plaća.

 

Trećemajci blokirali izlaze iz brodogradilišta

Radnici Brodogradilišta 3. maj, koji su već drugi tjedan u štrajku, u petak ujutro su blokirali izlaze iz brodogradilišta, kako se iz njega, tj. iz riječkog pogona Strojogradnje dizel, tvrke u sastavu Uljanik grupe, ne bi izvezla dizalica, doznaje se od predsjednika Štrajkaškog odbora Veljka Todorovića.

Todorović je kazao da Štrajkaški odbor 3. maja nije dozvolio da se ta dizalica tijekom štrajka odveze iz brodogradilišta, iako je to odobrio Štrajkaški odbor Uljanika, obrazloživši da se želi spriječiti šteta za kupca.

Radnici 3. maja blokirali su sve porte i neće dozvoliti da se dizalica iznese iz brodogradilišta, naglasio je Todorović.

U 3. maju danas će sa sastati Krizni stožer za 3. maj, osnovan u srijedu na izvanrednoj sjednici županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća. U njemu su primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, predsjednik županijskog Gospodarsko-socijalnog vijeća Damir Bačinović i predsjednik Štrajkaškog odbora 3. maja Veljko Todorović.

Krizni stožer podupire Štrajkaški odbor 3. maja, koji traži isplatu srpanjskih plaća, a potom i povrat svih pozajmica, koje je 3. maj dao Uljaniku, normaliziranje proizvodnog procesa i financijskog poslovanje te izdvajanje 3. maja iz Uljanik grupe.

 

 

Uljanik: U tijeku transfer novca za plaće, unatoč blokadi računa 3. Maja

Iz Uljanika je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. Maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća te je počeo transfer novca za plaće.

 

 

Šverko: Radnici Uljanika u štrajku do isplate plaće

Predsjednik štrajkaškog odbora Uljanika Đino Šverko poručio je u petak rano ujutro, prije početka isplate plaća, kako su radnici još uvijek u štrajku i bit će dok im se ne isplati plaćaodnose na potpisivanje dokumenata u bankama.

"Kada sjednu plaće na račune radnika prekidamo štrajk", najavio je Šverko u izjavi medijima ispred uprave puljskog Uljanika. Dodao je kako su pozvali radnike da ostanu na radnim mjestima, jer nemaju više što izlaziti u grad jer su poručili sve što su imali i da idu "korak po korak".

U međuvremenu radnici su se počeli okupljati pred zgradom uprave Uljanika. Iako su današnje okupljanje počeli bez sindikata, on im se naknadno pridružio. Radnici su izvikivali "izdaja, lopovi", a predstavnike sindikata su izviždali i poručili im da ih ne trebaju.

 

 

Jučer dana jamstva u korist HPB-a

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je na zatvorenome dijelu jučerašnje sjednice dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

 

 

Foto: 1. HINA/Daniel Sponza


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 440 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja