Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

Predsjednica: Pozivam prisutne tvrtke da sudjeluju na natječajima za projekte modernizacije i razvoja hrvatske željezničke mreže

Hrvatsko-austrijski gospodarski forum
 
Forum
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U sklopu posjeta austrijskog predsjednika Alexandera fan der Bellena Hrvatskoj, održan je i gospodarski forum na kojem je glavna tema bila - željeznica. Hrvatskoj je prioritet izgradnja nizinske pruge Zagreb-Rijeka.

 

U Hrvatskoj su u tijeku i predstoje značajna ulaganja u željezničku infrastrukturu, što predstavlja priliku i za austrijske tvrtke, istaknuto je na Hrvatsko-austrijskom gospodarskom forumu o željezničkoj infrastrukturi i logistici.

...

Forum je organizirala Hrvatska gospodarska komora (HGK) u povodu službenoga posjeta predsjednika Republike Austrije Alexandera Van der Bellena Hrvatskoj.

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je istaknula da je Austrija jedan od najvažnijih hrvatskih gospodarskih partnera, a s ulaganjima koja premašuju četiri milijarde eura drugi je najveći inozemni ulagač u Hrvatsku.

Upozorila je, međutim, da Hrvatska kontinuirano uvozi gotovo dvostruko više austrijskih proizvoda nego što izvozi na austrijsko tržište i tu vidi priliku za unaprjeđenje suradnje. 

Prostor za jačanje gospodarskih odnosa vidi i u sektoru prometa, uz ocjenu da je nedopustivo da putovanje vlakom od Beča do Zagreba danas traje gotovo jednako kao u doba Habsburške Monarhije. Napomenula je da Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture planira brojna ulaganja u željezničke infrastrukturne projekte, a njihova procijenjena vrijednost do 2030. godine je viša od tri milijarde eura. "Pozivam stoga prisutne tvrtke da sudjeluju na natječajima za projekte modernizacije i razvoja hrvatske željezničke mreže", rekla je Grabar-Kitarović.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen napomenuo je da u Hrvatskoj posluje oko 700 austrijskih tvrtki ulagača koji su otvorili 35 tisuća radnih mjesta, a kako zasigurno postoji prostor i za jačanje te suradnje. Ustvrdio je da je Hrvatska zanimljivo mjesto za ulaganja te da na njihovu privlačenju treba stalno raditi, između ostalog i unaprjeđenjem pravnog okvira, pojednostavljenjem poreznog sustava, podizanjem infrastrukturnih kapaciteta, kao i razvojem dobro motiviranih i obučenih radnih kadrova. 


Za projekte u sektoru prometa je u Hrvatskoj u ovom trenutku ugovoreno je oko dvije milijarde eura, a uglavnom se odnose na željeznicu, rekao je ministar prometa Oleg Butković. Primarna zadaća i opredjeljenje Vlade je razvoj željezničke infrastrukture, odnosno tehnološki razvijenog i učinkovitog željezničkog prometa, poručio je. Napomenuo je da se najveći dio investicija u željezničku mrežu odvija na mediteranskom koridoru, na kojem se nalazi i Hrvatska. Kaže da je u tom kontekstu prioritet izgradnja nizinske pruge Zagreb-Rijeka. Ulaganja u željeznicu na mediteranskom koridoru usko su povezana s ulaganjima u infrastrukturu luke Rijeka, jer bez razvoja željeznice ni luka Rijeka neće moći postići svoj pun potencijal, poručio je Butković.

Predsjednik HGK Luka Burilović je istaknuo da željeznička industrija u Hrvatskoj zapošljava više od 6000 ljudi i od strateške je važnosti ne samo za hrvatsko gospodarstvo, već i razvoj cijele jugoistočne Europe. Potpredsjednik austrijske gospodarske komore Richard Schenz izvijestio je da su u Zagreb stigli predstavnici 30 austrijskih tvrtki kako bi razgovarali o mogućnosti suradnje i partnerstva.

 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 269 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja