Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Župan Istarske županije Valter Flego: Prava adresa je Markov trg

Radnici Uljanika na ulicama Pule
 
uljanik
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Radnici Uljanika počeli su jutros štrajk jer im nije isplaćena plaća za rujan niti su dobili od Uprave konkretan odgovor kako će se riješiti problem Uljanika, a desetak minuta poslije 10 sati izašli su iz kruga brodogradilišta na ulice

 

Pred Direkcijom u krugu Uljanika okupilo se, prema podacima policije, oko 1500 radnika, koji i zvižducima izražavaju nezadovoljstvo stanjem u Brodogradilištu i Upravom.

...

Gianni Rossanda, predsjednik Uprave Uljanika, bio je prijepodne u Uljaniku, ali je otišao. 

U jednom trenutku njih 30-ak zajedno s čelnicima triju sindikata koji djeluju u Uljaniku ušli su u Direkciju. Nakon nekog vremena iz zgrade je izjurio član Uprave Denis Rabar, praćen zvižducima. Radnici su ga, stajući pred vrata, pokušali spriječiti odlazak, ali su došli zaštitari pa su ga propustili. Situacija je, prema ocjenama novinara koji prate događaj, napeta. 

Radnike Uljanika su na glavnom gradskom trgu dočekali gradonačelnik i župan. Radnici su samo prošli pored njih i vikali usput: "Odlazite", "Uništili ste Uljanik!", "Ne damo Uljanik!". Pozdravljaju ih brojni građani. Čitavo se vrijeme čuje sirena koju vjerojatno puštaju prosvjednici Uljanika. Nema još potvrde da će krenuti u Zagreb. 

"Radnici koji nisu primili plaću negoduju prema svima, pa tako i prema lokalnoj samoupravi. Svi znamo da lokalna samouprava u Uljaniku ima samo 0.3% vlasništva i da nažalost na ovaj problem nije moguće riješiti na trgu Forum već jedino na Markovom trgu u Zagrebu. Država, koja ima 25% dionica, nije se udostojila niti predložiti članove Nadzornog odbora, a kamoli napraviti nešto više. Na taj je način pokazala svoju odgovornost prema brodogradnji u Hrvatskoj. Znamo da je Uljanik grupa danas u 75% hrvatske brodogradnje. Trebamo razmišljati o budućnosti brodogradnje. Ja mislim da hrvatsku brodogradnju treba očuvati, da Hrvatska treba proizvodnja i industrija. Ne možemo sve karte staviti samo na turizam, to nije ispravno", rekao je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

"Prava adresa je Markov trg. Za nas je ovo brodogradilište i jako je dobro da prolaze po gradu i vjerujem da netko iz Vlade ovo gleda", rekao je župan Istarske županije Valter Flego.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Generalni štrajk - ne radi se niti na preostala dva broda

Budući da je proglašen generalni štrajk ne dopušta se rad niti na preostala dva broda, kazala je HRT-ova novinarka Jasminka Kalčić. Brodovi su trebali biti predani brodovlasnicima do kraja godine. Njihova je vrijednost veća od 200 milijuna eura. 

Prema neslužbenoj informaciji, plan restrukturiranja Uljanika u petak kasno popodne krenuo je iz Uprave prema Zagrebu. Očekuje se da će se ministar gospodarstva Darko Horvat danas oglasiti o tome i reći je li taj prepravljeni plan restrukturiranja stigao i što to znači. Upravu Uljanika može smijeniti jedino Nadzorni odbor

Na nedavnoj skupštini Uprava nije dobila razrješnicu. Jedini koji je može natjerati da ode jest Nadzorni odbor. Međutim, on na skupštini nije formiran i čeka se odluka Trgovačkog suda u Pazinu, možda već danas ili sutra, o nova dva člana. Tada bi Nadzorni odbor bio kompletan, i mogao bi, ali i ne mora - izglasovati nepovjerenje Upravi, objasnila je Kalčić.


Radnici iz Uljanika svakodnevno odlaze. Prije 10-ak dana novinarki Kalčić rečeno je da dnevno iz Uljanika odlazi 10-ak proizvodnih radnika. Jučer mi je sindikalist potvrdio da dnevno sada odlazi 40-50 radnika i da ih je iz proizvodnih pogona otišlo već više od 500. Svi koji su otišli bez problema su našli posao u Italiji, Belgiji i Njemačkoj. Postavlja se pitanje, ako se nešto i napravi za Uljanik, tko će raditi u brodogradilištu? 

 

Foto: 1.  Izvor


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 364 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja