Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija

Odgovor Predsjednice: Moj stav o pitanju migracija više puta javno je izrečen i objavljen
 
Kolinda
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Nakon što je Pejčinović Burić izjavila kako su "iznenađeni najavom da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović neće sudjelovati na konferenciji u Marakešu", stigao je i odgovor iz Ureda predsjednice.

 

U njemu se navodi da je u nedavnom obraćanju Općoj skupštini UN-a pozdravila "uspješan završetak pregovora o Globalnom sporazumu za sigurnu, urednu i redovnu migraciju" te najavila sudjelovanje na konferenciji u Marakešu u prosincu.

U međuvremenu, donijela je odluku da neće sudjelovati na konferenciji. Odluka je službenim putem prenesena Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. 


"Nadalje, stav Predsjednice Republike o pitanju migracija više puta javno je izrečen i objavljen. Predsjednica Republike pitanje migracija smatra dugoročnim pitanjem koje zahtijeva zajednički pristup usmjeren na sam izvor ljudskih migracija te se zalaže za nastavak rješavanja temeljnih uzroka, a da se pritom traže održiva i trajna rješenja za sukobe i krize, te usmjeravanje napora prema stabilizaciji stanja", stoji u službenom odgovoru predsjednice.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Takozvani Marakeški sporazum, odnosno Globalni kompakt o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama, unaprijedit će suradnju država po pitanju regularnih migracija, a ne povećati priljev migranata kako to sugerira hrvatska krajnja desnica - poručila je danas šefica diplomacije Marija Pejčinović Burić

Pojasnila je i da svaka država ima suvereno pravo iz tog dokumenta izabrati mjere koje odgovaraju njezinoj situaciji. Na konferenciji u Marakešu, gdje bi sporazum trebao biti potvrđen, čini se, neće biti hrvatska predsjednica - što je iznenadilo Zrinjevac.

"Završna konferencija u Marakešu na razini šefova država i vlada ima za cilj politički potvrditi zajedničku volju za poboljšanjem suradnje sukladno razumjevanju postignutom u globalnom kompaktu. Napominjem da se globalni kompakt ne potpisuje. Prema sadašnjim službenim informacijama, predsjednica je još u kolovozu potvrdila svoje sudjelovanje glavnom tajniku UN-a i iznenađeni smo najavom da predsjednica ipak neće sudjelovati konferencijom u Marakešu", izjavila je Pejčinović Burić.

Foto: 1. Goran Stanzl/PIXSELL


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/Hina/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 320 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com