Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Neka bolesni, napušteni i siromašni, osjete da je Bog večeras s nama"

Misa polnoćka u Stepinčevoj katedrali
 
Bozanić
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je Misu polnoćku u vjernicima ispunjenoj Stepinčevoj katedrali u zajedništvu s kanonicima Prvostolnog kaptola zagrebačkog, biskupskim vikarom za pastoral preč. Markom Kovačom i rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa preč. Anđelkom Košćakom. 


U homiliji, Kardinal je govoreći o svetoj noći Isusova rođenja rekao kako je od vječnosti izabrana kao početak spasenja i otkupljenja svijeta, jer je nepovratno označena Božjim zahvatom koji nas uvijek iznova iznenađuje budeći u nama životnu nadu. "Ovo je noć u kojoj je utjelovljeni Sin Božji ušao u našu ljudsku stvarnost i snažno je obilježio za sva vremena. Došao je k nama kao maleno Dijete u jaslama."

...

Rekavši kako smo se ojačani Njegovom snagom i mi noćas oduprli tromosti i pospanosti te poput pastira, što ih je neočekivani glas potaknuo da pođu prema jaslicama, krenuli iz svojih kuća prema našoj Prvostolnici, Kardinal je naglasio da je ovo noć koja obnavlja želje za boljim životom i svijetom u kojem se ljudi više međusobno poštuju i u kojem vlada pravednost: "Nije li upravo to tajni san našega srca, čežnja koja je u temelju svih drugih želja? Naime, Božić ne može i neće nikada zastarjeti, jer on je ne samo božansko, nego i duboku ljudsko otajstvo. Postavši čovjekom, Bog je uzdigao ljude na dostojanstvo djece Božje."

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Odgovarajući na pitanje zašto nam Bog dolazi u Djetetu Isusu, Kardinal je odgovorio: "Kako nas ne bi prestrašio i zbunio svojom slavom, On Kralj kraljeva, postao je malo Dijete da bi nam pokazao put života i radosti, a ne put umišljenosti, drskosti, oholosti, taštine i praznine. Došao je da zauvijek bude Emanuel – s nama Bog. Došao je pozvati nas da svoj umorni pogled usmjerimo prema Njemu, jer gledajući Njega čovjek se odmara, čovjek se obnavlja. S pogledom na Njega otvara nam se nebo koje, usprkos svim drugim ponudama, u dubini svoga srca tražimo.

Da, promatrajući u vjeri Dijete u jaslicama vidimo nebo i zato možemo drugim očima vidjeti zemlju te u svakom ljudskom licu otkrivati izvornu ljepotu, ono sveto i nepovredivo, što dolazi od samoga Boga. Dijete u jaslicama govori nam istinu, otkrivajući nam tko je naš Stvoritelj i koji je pravi cilj našega života, kakva će biti naša budućnost, ona konačna, vječna. U Božiću čovjek pronalazi sebe, istinu o samom sebi, o svojoj ucijepljenosti u Boga."

- sadržaj se nastavlja -

 

Polnoćka

 

Kardinal se posebno obratio onima koji nisu mogli doći u crkvu na slavlje mise polnoćke, a koji su je pratili putem elektroničkih medija: "Želio bih da dožive Božić kao dar od Boga. Stoga, neka bolesni, napušteni i siromašni, osjete da je Bog večeras s nama, da u svome Sinu, koji je u Betlehemu postao Emanuel – Bog s nama zauvijek, na poseban način živi njihovu stvarnost."

Na kraju homilije Kardinal je istaknuvši da "noćas svi imamo pokraj sebe Prijatelja Isusa koji nas nikada neće napustiti, koji nam donosi radost, mir i sreću" pozvao sve da dijele tu božićnu radost: "Neka Božić zahvati nas i svako ljudsko srce da bismo se rodili na nov život u kojem će osamljeni i napušteni, starije osobe i stranci osjetiti Božić među nama. Takav nam je Božić potreban.

Predraga braćo i sestre, dragi prijatelji, sudionici ove hrvatskim Božićem raspjevane polnoćke u Stepinčevoj katedrali, čestitajući vam Božić, želim vam radost Božje blizine: radost koja ispunja naša srca onom milinom koju samo Bog može dati, radost koju nam nitko ne može oduzeti."

 

Foto: 1. Izvor


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: zg-nadbiskupija.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 513 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja