Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Plenković: Dubrovnik u našoj povijesti ima svoje posebno mjesto kao i njegovi velikani

Dubrovnik: UNESCO-ova konferencija 'Sinergija materijalne i nematerijalne baštine'
 
UNESCO
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Konferencija Sinergija materijalne i nematerijalne baštine, povodom dvije za Dubrovnik važne UNESCO-ove obljetnice - 40 godina od upisa povijesne jezgre Dubrovnika na Popis svjetske baštine i 10 godina od upisa Feste svetoga Vlaha na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, održava se ovog petka na dubrovačkom sveučilištu. 

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u uvodu konferencije istaknuo je da Hrvatska, kao Mediteranska i srednjoeuropska država, posjeduje brojna i raznovrsna kulturna i prirodna dobra, a golema kulturna i  umjetnička tradicija svojim razmjerima i značenjem ima dimenzije nacionalne povijesti koja se može mjeriti i s mnogo većim zemljama nego što je Hrvatska. 

...

- Dubrovnik u našoj povijesti ima svoje posebno mjesto i njegovi velikani. Grad je sa svojom političkom i kulturnom poviješću zauzeo privilegirano, gotovo mitsko mjesto, u hrvatskoj nacionalnoj tradiciji, a zlatnim je slovima upisan i na  kulturnoj karti svijeta, naglasio je. 

Podsjetivši da je Dubrovnik 1979. godine došao na Popis svjetske baštine te je prije deset godina Festa svetoga Vlaha upisana na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva, Plenković je rekao kako to govori o univerzalnim i međunarodnim dimenzijama Dubrovnika. Istaknuo je i da se taj grad kroz svoju bogatu i raznoliku baštinu, kroz tisućljetno trajanje i povijesne mijene, uspješno očuvao do današnjih dana i postao vjerni svjedok minulih vremena. 

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Plenković je naglasio i važnost Feste svetoga Vlaha koja kontinuirano traje od kraja 10. stoljeća i koja je zadržala svoje tradicionalne i prepoznatljive odlike i vrsnoću izričaja. 

Plenković je rekao i da, u okviru Europske godine kulturne baštine, hrvatsko Povjerenstvo za UNESCO zajedno s UNESCO-m i EU priprema europski forum mladih o baštini kojem je glavni cilj obrazovanje o svjetskoj baštini i umrežavanje za bolju zajedničku budućnost. 

Gosti iz UNESCO-ove središnjice i povjerenstava iz više zemalja sudjelovat će u petak navečer na posebnom svečanom koncertu, kao i na Festi svetog Vlaha u Gradu, a obići će i stonske zidine te Konavle. 

- Cijenimo potporu UNESCO-a, koji ovakvim projetkima pridonosi osvještenosti svih dionika za prepoznavanje svjetske baštine kao ključne elemente stabilnosti i dijaloga među zemljama u svijetu, rekao je premijer Andrej Plenković.

 

Foto: 1. HINA/ Baldo MARUNČIĆ

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 191 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com