Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Riječki karneval Karneval na listi je 500 najvažnijih zbivanja u Europi, a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu

 
Riječki karneval
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Velika međunarodna karnevalska povorka Riječkog karnevala, u kojoj sudjeluje 106 maškaranih grupa s više od 10.500 maškara i 67 alegorijskih vozila iz Hrvatske i svijeta krenula je u podne u veliki mimohod, a maškare su zavladale Korzom i ostalim ulicama u središtu grada.


U povorci su karnevalske skupine iz Italije, Slovenije, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Bosne i Hercegovine, Makedonije te iz svih dijelova Hrvatske, a sudionike povorke duž trase najavljuju voditelji sa šest pozornica.

...

Na čelu povorke su meštar Toni i kraljica Riječkog karnevala Nikol Marelja Bošnjak, "razvlašteni" riječki grdaonačelnik Vojko Obersnel, Morčići, Prve riječke mažoretkinje, Gradska glazba Trsat. Slijede ih karnevalske grupe s maskama "Fedrigo da Porto", "Vrbovečko proščenje", "Vukovar - Grad multikulture", "Dream Team", "Črno - beli svit", "Orači, Pokači, Koranti Pobrežje/Majšperk Ptuj", "Moje Romsko vjenčanje", "Mafia", "Baby Boss, "Astronauti", "Rick", "Vesele gljive", "Vampiri z Kringe", "Krotitelji lavova", "Rimljanke", "Pučanstvo", "Neumski mornar" i brojne druge maske.

Nakon višesatne povorke, posljednji će Korzom tradicionalno proći Halubajski zvončari, a maškare će vratiti ključeve grada. Na moru ispred riječke luke, u organizaciji karnevalske grupe "Pom F Ri", bit će zapaljen Pust, krivac za sve loše u prošloj godini, a zabava će se nastaviti do jutra.

Riječki karneval Karneval je uvršten na listu 500 najvažnijih zbivanja u Europi (Top 500 European Events), a Sunday Times ga je proglasio jednim od najegzotičnijih događaja u svijetu. Turistička zajednica grada Rijeke dobila je nagradu "Zlatno turističko srce" kao organizator najbolje turističke manifestacije jugoistočne Europe u 2009. Riječki karneval dobitnik je i nacionalne godišnje nagrade "Simply the Best 2018." u kategoriji manifestacija, tj. tematskih događanja višednevnog trajanja.

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Karnevalsku povorku promatraju brojni građani i turisti, ali i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, veleposlanici u Hrvatskoj i drugi predstavnici diplomatskoga zbora te predstavnici gradova prijatelja Rijeke.



Gradonačelnik Obersnel primio vođe karnevalskih skupina i uzvanike

Danas se, ispred Salona Grada Rijeke, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel susreo s vođama karnevalskih grupa koje gostuju na Riječkome karnevalu. Dočekali su ih i meštar Toni te kraljica Nikol Marelja Bošnjak, a pridružio im se i direktor Turističke zajednice grada Rijeke Petar Škarpa.


U Salonu Grada Rijeke, gradonačelnik Obersnel i meštar Toni te kraljica Karnevala Nikol Marelja Bošnjak primili su uzvanike – predsjednicu Republike Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović, veleposlanike i druge predstavnike diplomatskoga zbora te predstavnike gradova – prijatelja i upoznati ih s tradicijom i osobitostima Riječkoga karnevala. 

Riječki gradonačelnik svima je zaželio ugodan boravak na karnevalu. Iste je želje u veselom tonu poslala i hrvatska predsjednica.

"Super je, ludo je, baš sam sad rekla - evo do utorka do mesopusta imamo vremena uživat, maškarat se, piti ili ono ča bismo `oteli biti, ili ono ča smo a onda od srede opet delat". poručila je predsjednica.

 

 

Humanitarni Karnevalski bal 

U riječkom Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja sinoć je, dvadesetu godinu zaredom, održan tradicionalni humanitarni Karnevalski bal. Ove godine prikupljao se novac za dječju kirurgiju riječkog KBC-a. Na zabavi pod maskama uz glazbu novosadskog Big Banda bili su gosti iz veleposlanstava Irske, Indije, Francuske, Kanade, Australije, Norveške, Egipta, Austrije, Italije, Finske i Velike Britaniječ te predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

 

Riječki karneval

Foto:  Nel Pavletić / PIXSELL

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 266 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com