Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Jularić: "Namjerno odugovlačenje kaznenog postupka, nepružanje pravne zaštite i uništavanje tragova i materijalnih dokaza o počinjenju ratnih zločina na Ovčari"

 
Ustavni sud
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Ustavni sud odbacio je tužbu Marte Jularić iz Osijeka podnesenu protiv Republike Hrvatske i njezinih tijela kaznenog progona zbog neučinkovite istrage za ratni zločin na Ovčari, gdje je pogubljen njen sin, piše u petak Jutarnji list.

 

Odluka ima presedanski karakter jer znači da nitko od obitelji žrtava masovnih zločina počinjenih nakon okupacije Vukovara tko je nezadovoljan rezultatima istraga i kaznenih postupaka protiv počinitelja zločina neće moći tužiti državu, tvrdi Jutarnji list.

...

Marta Jularić podnijela je tužbu protiv države i njenih tijela zbog neučinkovite istrage ubojstva njenog sina. Ona tvrdi da zbog namjernog odugovlačenja kaznenog postupka, nepružanja pravne zaštite i uništavanja tragova i materijalnih dokaza o počinjenju ratnih zločina na Ovčari, gdje je njen sin G.J, hrvatski vojnik, bio odveden iz vukovarske bolnice i ubijen 20. studenoga 1991. nikada nisu otkriveni i kažnjeni njegovi ubojice, niti je do kraja saznala njegovu sudbinu.

Ustavni sud je pribavio podatke o svemu što su poduzimale prozvane institucije. Utvrdio je da je vukovarska policija 21. rujna 1995. protiv Veljka Kadijevića i drugih, ukupno 231 počinitelja, podnijela kaznenu prijavu. U odluci Ustavnog suda navode se podaci o otvaranju istrage, podizanju optužnice, raspisivanju tjeralica... Koncem 2002. odustalo se od kaznenog progona 188 osoba jer je utvrđeno da su počinili kazneno djelo oružane pobune na što se primjenjuje Zakon o oprostu, piše Jutarnji list.

- sadržaj se nastavlja -

 
 
 Drugi upravo čitaju...
 

 

Istodobno su vukovarski tužitelji podigli optužnicu protiv Kadijevića, Blagoja Adžića, Živote Panića, Mileta Mrkšića, Božidara Stevanovića, Veselina Šljivančanina, Miroslava Radića, Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića radi više kaznenih djela, među ostalim i zlostavljanja i usmrćivanja na Ovčari, gdje se kao jedna od žrtava navodi i sin Marte Jularić. Za ovaj se zločin sudilo na sudovima u Beogradu, Den Haagu, a i sada traje postupak na Županijskom sudu u Osijeku.

Ustavni sud je zaključio da su istražna tijela poduzela sve što su mogla da rasvijetle okolnosti zločina, utvrde i kazne krivce, tim prije što Hrvatska punu vlast nad tim područjem ostvaruje tek od 1998., piše Jutarnji list.

 

Foto:  Ilustracija (DPCM)

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Jutarnji list / Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 223 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com