Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 

Jedan od najvažnijih događaja za Hrvate u Međimurju 1919. godine

Spomendan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države

 

Međimurje - Spomendan

 

ČAKOVEC, 9. siječnja 2017. - Svečanom akademijom održanoj u ponedjeljak u čakovečkoj Scheierovoj zgradi obilježeno je 98 godina od donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od Mađarske države i pripojenju hrvatskom nacionalnom korpusu u matici.

Nakon vojnog oslobađanja Međimurja, na Franjevačkom je trgu u Čakovcu 9. siječnja 1919. održana velika narodna skupština na kojoj je donešena Rezolucija o odcjepljenju Međimurja od mađarske države i izražena želja za pripojenjem tadašnjoj Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. Iako su Mađari odustali od Međimurja tek 1920., velika narodna skupština u Čakovcu je bila jedna od najvažnijih događaja za hrvatsko stanovništvo u Međimurju, a na njoj je sudjelovalo preko 10.000 ljudi.

Najveću zaslugu za odcjepljenje imao je dr. Ivan Novak. Tom su prigodom danas položeni vijenci i zapaljene svijeće na grobu dr. Ivana Novaka na čakovečkom groblju, kod rodne kuće dr. Ivana Novaka u Macincu, na grobu dr. Vinka Žganca u Vratišincu i na grobu Juraja Lajtmana u Prelogu. Obilježavanje Spomendana zaključilo se svečanom akademijom koja se održala u zgradi Scheier u Čakovcu s početkom u 17 sati, uz domaćinstvo župana Međimurske županije Matije Posavca sa zamjenicima i predsjednika Skupštine Mladena Novaka.

 

Foto: 1. radio1.hr

Autor: UCM

Izvor: HINA/Radio1.hr

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 364 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
U drugom krugu predsjedničkih izbora biti će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr