Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Bjelovar obilježava Dan grada i Dan bjelovarskih branitelja

 
Bjelovar
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Bjelovar

 

Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja obilježava se 29. rujna, jer je upravo na taj dan 1991. godine grad oslobođen od neprijateljske vojske. Napad iz vojarne tog sudbonosnog datuma bio je jedan od najtežih dana za Grad Bjelovar.

 

I nakon 28 godina od tog divljačkog razaranja Bjelovara još su uvijek svježe rane i sjećanja na taj dan.

...

Tim povodom je ove godine, svečano, dostojanstveno i jedinstveno organiziran Mimohod pobjednika prema Spomen području Barutana.

Prije početka formiranja kolone Mimohoda, odana je počast civilnim žrtvama Domovinskog rata, polaganjem lovorovog vijenca ispred bjelovarske Katedrale. Počast je odana i poginulim bjelovarskim braniteljima, polaganjem vijenca pokraj spomenika u središnjem gradskom parku na Trgu Eugena Kvaternika.

U znak sjećanja na taj dan 1991. godine, održana je vojno-akrobatska ceremonija Počasno-zaštitne satnije Oružanih snaga RH ispred paviljona u središnjem gradskom parku.

Uoči polaska Mimohoda za Spomen područje Barutana, pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja s područja grada Bjelovara, i građana grada Bjelovara, ukupno njih 149.

 

Bjelovar

Bjelovar

 

Nakon počasti odane minutom šutnje, okupljenima se obratio izaslanik Ministra hrvatskih branitelja te pomoćnik ministra, Dinko Tandara koji je tom prilikom pozdravio sve prisutne, a posebnu sućut izrazio je roditeljima poginulih branitelja.

– Vidim da su ovdje svi oni koji poštuju nas branitelje. Branitelji su kao roditelj – kao onaj koji je stvorio ovu zemlju i ono što bi branitelji danas htjeli je da ih poštujete kao roditelje. Kao što roditelje treba poštovati dok su živi, poštujte i branitelje dok su živi. One koji su dali živote, njima odajmo počastporučio je Tandara i nastavio:

Svi dobro znamo što se je dogodilo na današnji dan prije 28 godina, svi dobro znamo i da tada nije bilo sloge nas hrvatskih branitelja, danas vjerojatno ne bi bilo Bjelovara ovakvoga kakav je, a ne bi bilo ni Hrvatske ovakve kakva jeŽelim napomenuti da se tog dana, 29. rujna, bjelovarska Specijalna policija nije uključila u oslobađanje ovog grada, danas Bjelovara ne bi bilo, kazao je Dinko Tandara koji je potom istaknuo da je upravo zajedništvo ključno za ono što imamo danas.

– Tada smo bili zajedno, nismo gledali jedni na druge i gledali sitnice. Nismo gledali je li to 6 ili 8 sekundi, nego smo bili svi zajedno – zajedno smo branili ovaj grad, zajedno smo obranili Hrvatsku. Mi branitelji želimo da ta Hrvatska izgleda jednako kao što izgleda danas ovdje, savršenoporučio je okupljenima izaslanik Ministra hrvatskih branitelja.

Dinko Tandara za kraj je, svim Bjelovarčanima, u ime hrvatske predsjednice i ministra hrvatskih branitelja čestitao Dan Grada Bjelovara i Dan bjelovarskih branitelja, te je poželio da se njegovo obilježavanje proslavi onako kako branitelji i zaslužuju – dostojanstveno.

Nakon dolaska na Spomen područje Barutana održana je Komemoracija, paljenje svijeća i polaganje vijenaca, te Koncelebrirana sveta misa koju je predvodio bjelovarsko-križevački biskupVjekoslav Huzjak.

 

Bjelovar

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: bjelovar.info

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 503 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

JSN Epic is designed by JoomlaShine.com