Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Robert Hranj nositelj je brojnih odlikovanja Republike Hrvatske

 
Robert Hranj
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović dodijelio je u srijedu, 11. ožujka 2020. godine čin admirala pomorstva Robertu Hranju, načelniku Glavnog stožera OS RH.

 

Načelnik Glavnog stožera OS RH Robert Hranj promaknut je u čin admirala pomorstva prošloga tjedna odlukom predsjednika Zorana Milanovića, a na prijedlog potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

 

Robert Hranj

 

Na ceremoniji dodjele čina, održanoj u Uredu predsjednika, nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, supruga admirala, Mirjana Hranj, zamjenik načelnika Glavnog stožera OS RH general-pukovnik Drago Matanović, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, glavni inspektor obrane general-bojnik Slaven Zdilar i drugi uzvanici iz Glavnog stožera OS RH i Ministarstva obrane.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj rođen je 5. rujna 1962. u Varaždinu. Završio je Vojnu akademiju, smjer pomorstvo.

Godine 1991. preuzima dužnost zapovjednika raketne topovnjače Šibenik te ostaje na toj dužnosti do 1993. godine. Od 1994. do 1998. obnaša dužnost vojnog izaslanika u SAD-u, a nakon toga je na dužnosti načelnika Odjela bilaterale do 2001. godine u Upravi za međunarodnu vojnu suradnju Ministarstva obrane. Od 2001. do 2003. godine na dužnosti je pročelnika Ureda za NATO/PfP (Partnerstvo za mir) u Ministarstvu obrane, a potom odlazi u Newport (SAD) gdje završava Mornaričku ratnu školu. Po povratku sa školovanja, 2004. godine preuzima dužnost zapovjednika Zapovjedništva za izobrazbu i obuku HRM-a Petar Krešimir IV koju obnaša do 2006. godine. Dužnost načelnika Službe za NATO/PfP u Upravi za obrambenu politiku Ministarstva obrane RH preuzima 2006. godine. Od 2009. do 2012. godine na dužnosti je zamjenika vojnog predstavnika za NATO u Vojnom predstavništvu RH pri NATO i EU u Bruxellesu. Zapovjednik Hrvatske ratne mornarice bio je od studenoga 2012. do siječnja 2015. godine.

Admiral Hranj promaknut je u čin poručnika bojnog broda 1992., u kapetana fregate 1993., u kapetana bojnog broda 2000., u čin komodora 2011., u čin kontraadmirala 2014. godine, a u čin viceadmirala 2018. godine.

Nositelj je sljedećih odlikovanja Republike Hrvatske: Spomenice Domovinskog rata, Spomenice domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina službe, Reda hrvatskog pletera, Reda hrvatskog trolista, Reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom te Legion of Merit (SAD).

Admiral Hranj na dužnost načelnika Glavnog stožera OS RH dolazi s dužnosti direktora Glavnog stožera koju je obnašao od 1. ožujka 2015. godine.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija. 

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 259 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com