Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Besposadni zrakoplovni sustav (BZS) „Orbiter 3B“ sredstvo je Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti

 
Protupožarna sezona
 

 

Novosti iz Domovine

 

Prikazom korištenja besposadnih zrakoplovnih sustava „Orbiter 3“ na području šibenskog zaleđa u srijedu, 3. lipnja 2020. godine Hrvatska vojska još jednom je potvrdila vrhunsku razinu spremnosti za nadolazeću Protupožarnu sezonu.

 

„Demonstrirali smo korištenje besposadnog zrakoplovnog sustava na rutinskom letu izviđanja iz zraka. Hrvatska vojska ovime je još jednom potvrdila svoju spremnost za nadolazeću Protupožarnu sezonu. Također, ovime je još jednom potvrđena važnost sposobnosti prikupljanja obavještajnih podataka iz zraka unutar sustava domovinske sigurnosti“, rekao je zapovjednik letačke posade na BZS „Orbiter 3“ i pripadnik Obavještajne pukovnije dodavši kako je riječ o sposobnosti koja se osim u vojne, koristi i u civilne svrhe.

„Ovo je jedna od metoda obavještajnog prikupljanja (IMINT – imagary intelligence) koja dovodi do kvalitetnije i brže reakcije na nastalu sigurnosnu ugrozu“, objasnio je pripadnik Obavještajne pukovnije.

...

Današnja prezentacija tako je prikazala ulogu bespilotne letjelice u protupožarnoj sezoni koja se koristi za nadzor požarom ugroženih područja, za rano otkrivanje požara, za praćenja stanja na požarištu, kao i za procjenu štete na opožarenim područjima.

 

Prijenos slike u realnom vremenu u Zagrebu pratio načelnik Glavnog stožera

Protupožarna sezona

 

Naime, besposadni zrakoplovni sustav (BZS) „Orbiter 3B“ sredstvo je Hrvatske vojske u sustavu domovinske sigurnosti koje se koristi za potrebe Ministarstva obrane i Ministarstva poljoprivrede RH.

„U prošlogodišnjoj PP sezoni sudjelovali smo sa 44 leta. Konkretno, veliki požar u srpnju 2019. godine kod Šibenika bio je pod našim nadzorom, davali smo live sliku u OVZ Divulje te u koordinaciji s istim, davali prijedloge o potrebnim evakuacijama stanovništva iz kuća u blizini požara“, ispričao je.

Prijenos slike u realnom vremenu, odnosno stanja na terenu pratio je u Zagrebu načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admiral Robert Hranj.

„Ovime je uspostavljena struktura raspodjele obavještajnih podataka korisnicima u realnom vremenu čime je znatno ubrzan postupak analize prikupljenih podataka i samim time reakcija na situaciju“, ispričao je pripadnik Obavještajne pukovnije.

 

Protupožarna sezona

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 196 gostiju i nema članova online

A- A A+
Dijaspora treba imati više zastupnika u Saboru od manjinaca:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com