Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Udruženje hrvatsko-američkih stručnjaka doniralo 44.000 dolara

 
ACAP
 

 

Novosti iz Domovine

 

Humanitarna zaklada Udruženja hrvatsko-američkih stručnjaka (ACAP) u četvrtak je predala  donaciju hibridnog neonatalnog inkubatora i sustava za reanimaciju novorođenčadi, namijenjenih Odjelu za neonatologiju u Petrovoj bolnici, u vrijednosti od 44.000 dolara. 

 

Riječ je o donaciji za bolnice oštećene u nedavnom razornom potresu u Zagrebu, priopćeno je iz ACAP-a. Podsjećaju da je njihov lokalni ogranak ACAP Zagreb usko surađivao s bolnicama kako bi utvrdio područja najvećih potreba, što je dovelo i do današnje donacije. 

...

Donacija Odjelu za neonatologiju Klinike za ženske bolesti i porode (Petrova), u vrijednosti od 44.000 dolara slijedi prethodnu novčanu donaciju u iznosu od 125.000 dolara namijenjenu KB-Dubrava u Zagrebu i KBC-u u Splitu.

Navedenu prethodnu novčanu donaciju, koju su darovali Mario Ančić, Ante Kušurin i njihovi partneri Dick Cashin i Steve Lunau iz tvrtke One Equity Partners, bolnice su primile prošlog mjeseca za borbu protiv pandemije Covid - 19.

"Fotografije nakon prvog potresa, uključujući one iz Petrove bolnice, duboko su nas dotakle. Kao Udruženje, s ponosom pomažemo donacijom prijeko potrebne medicinske opreme u ovim teškim vremenima. Nadamo se da će ova vrhunska oprema dugi niz godina brinuti o najugroženijima u Hrvatskoj - palčićima - te da će pomoći njihovom povratku u Petrovu",  rekao je predsjednik ACAP-a Marko Zoretić.

U ACAP-u ističu kako je prošle godine Odjel za neonatologiju u Petrovoj skrbio o gotovo 600 nedonoščadi, među kojima je stotinjak težilo manje od 1500 grama pri rođenju. Na dan kada su potresi oštetili bolnicu, jedna beba težila je samo 590 grama.

Kažu kako te činjenice najbolje prikazuju potrebu za ne samo visokom medicinskom stručnošću, već i za naprednom medicinskom tehnologijom. Hibridni neonatalni inkubator i reanimacijski sustav odabrali su savjetujući se sa zdravstvenim stručnjacima, uključujući i one iz ACAP-ovog odbora za zdravstvo i medicinske znanosti.

Zahvaljuju dr. Anti Ćorušiću, ravnatelju KBC Zagreb i njegovom timu, kao i dr. Mati Caru, pomoćniku ministra zdravstva koji su im pomogli utvrditi potrebe.

"Zaklada ACAP odabrala je hibridni inkubator Giraffe Omnibed Carestation CS1 proizvođača GE Healthcare i samostojni sustav za oživljavanje novorođenčadi (STAR) jer predstavljaju tehnološki najnaprednija rješenja za neonatalnu njegu. Budući da su to ujedno i proizvodi američke tvrtke, ova donacija simbolično povezuje naše dvije zemlje, jednako kao i naše Udruženje", rekla je potpredsjednica ACAP-a Zagreb Mašenjka Katić. Taj model hibridnog inkubatora ima mogućnost transformirati se u grijani stolić za oživljavanje.

Dr. Jeana Havidich, pedijatar anesteziolog u cijenjenom Dartmouth-Hitchcock medicinskom centru i članica ACAP-ovog odbora za zdravstvo i medicinske znanosti, komentirala je kako njezina bolnica koristi istu GE opremu.

Današnjoj donacijskoj ceremoniji nazočili su članovi uprave ACAP-a Zagreb, rukovodstvo KBC-a Zagreb i bolnice u Petrovoj, predstavnici Ministarstva zdravstva, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas i veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj W. Robert Kohorst.

"Sa zadovoljstvom sam se pridružio današnjoj ceremoniji darivanja i ponosan sam što je američka tvrtka odabrana za kupnju ovog kritičnog dijela medicinske opreme. Pozdravljam velikodušnost ACAP-a koja izravno doprinosi odnosima SAD-a i Hrvatske" rekao je Kohorst.

Hrvatski veleposlanik u SAD-u Pjer Šimunović, koji je pomogao povezati ACAP s odgovarajućim institucijama u Hrvatskoj istaknuo je da ova velikodušna i plemenita medicinska donacija opet pokazuje kako srca američkih Hrvata kucaju kao jedno sa srcem Hrvatske, posebno u najtežim vremenima. "ACAP se uspio etablirati kao naš veliki, blizak i učinkovit partner i prijatelj, najaktivnije pridonoseći odnosima Hrvatske i SAD-a", naglasio je.

Zaklada ACAP nastavit će prikupljati sredstava sve dok ne postigne svoj cilj od 200.000 dolara. Trenutačno je više od 420 pojedinaca doniralo oko 190.000 dolara. Kažu da je ovo prva velika akcija za prikupljanje sredstava Zaklade ACAP koja ja osnovana prošle godine s misijom pružanja podrške različitim inicijativama za poticanje  poslovnih i obrazovnih iskustava u Hrvatskoj. Međutim, nakon nedavnih potresa i pandemije koronavirusa, članovi ACAP-a diljem SAD-a odmah su reagirali za pomoć Hrvatskoj.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 298 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com