Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 Na Cvjetnom trgu u Zagrebu održava se i javna akcija "Nisi kriva, nisi sama"

 
Nasilje nad ženama
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Na današnji dan 1999. tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, bivši policajac Mato Oraškić pištoljem je ubio suprugu, sutkinju i odvjetnicu te teško ranio zapisničarku.

 

Zbog te tragedije i ove se godine na Općinskom sudu obilježava Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama.

...

Na mjestu strašnog zločina predsjednik i članovi Povjerenstva za ravnopravnost spolova položili su cvijeće i zapalili svijeću. Istaknuli su kako crne statistike i danas pokazuju da zaštita žena od nasilja u obitelji još nije zadovoljavajuća.

 

- Od 2016. do 2018. godine ubijeno je 46 žena, a 39 su ih ubili bliski članovi obitelji, kazao je predsjednik Povjerenstva Matej Mišić.

Predsjednik Republike Zoran Milanović tom je prigodom kazao da će tragedija na Općinskom sudu zauvijek ostati "bolna mrlja i bolno sjećanje što se može dogoditi kada bijes i mržnja prevladaju, prije svega u muškarcima".

- Muška odgovornost je ključna i presudna, ona počinje u obitelji i školi, ali stvari su se popravile otkad je on bio dijete jer nešto što je ranije bilo normalno danas više nije, rekao je Milanović položivši vijenac i zapalivši svijeću ispred sudnice u kojoj se dogodila tragedija.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica istaknuo je kako se kontinuirao radi na tome da se izmjenama zakonodavnog okvira, ali i podizanjem svijesti o nasilju i borbi protiv nasilja u obitelji, pošalje jasna poruka da je nasilje u obitelji i nad ženama neprihvatljivo. Najavio je daljnje kontinuirano jačanje institucionalnog okvira borbe protiv nasilja u obitelji, poticanje prevencije i jačanje službi koje rade na sprečavanju nasilja.

I predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa poručuje da je nasilje neprihvatljivo. "Svakodnevno smo izloženi nasilju, od verbalnog, nasilja na cesti, reakcijama ljudi, od nepravde što svi prihvaćamo kao normalno i zato je na sucima da ne pristanu na to". 

Predsjednica Općinskog građanskog suda u Zagrebu Jadranka Liović Merkaš upozorila je kako je nakon više od 20 godina nakon tragedije, unatoč dobrom zakonodavnom okviru, broj žena koje trpe nasilje i dalje velik.

- Simboličnim okupljanjem ispred vrata sudnice u kojoj se dogodila tragedija nastojimo svake godine iznova ukazati na problematiku nasilja nad ženama i poslati jasnu poruku nulte tolerancije na nasilje u bilo kojem obliku, kazala je.

Premijer Andrej Plenković objavio je tvit u kojem navodi da je prošla 21 godina od stravičnog ubojstva na Općinskom sudu u Zagrebu te da je zločin trajna obveza svim institucijama da rade na sprečavanju nasilja.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Klub zastupnika Mosta) istaknula je da j obiteljsko nasilje rak rana nasilja nad ženama i da je potrebno raditi na prevenciji. 

- Prema evidenciji MUP-a, u prvih osam mjeseci 2020. od 23 ubojstva osam je počinjeno na štetu bliskih osoba, a od toga su sedam žrtava osobe ženskog spola -  jedna je izvanbračna supruga, dvije su supruge, jedna je sestra, dvije žrtve su majke te jedna baka, rekla je na konferenciji Selak Raspudić. Dodaje da je evidentirano 708 kaznenih djela tjelesne ozljede, 88 teških tjelesnih ozljeda te 1796 kaznenih djela prijetnje počinjena na štetu bliskih osoba.

Što se tiče podataka Ministarstva pravosuđa i uprave, prema Kaznenom zakonu za kazneno djelo nasilja u obitelji donesena je 281 odluka od kojih su 242 pravomoćne, a od toga je 248 osuđujućih odluka od kojih je 213 pravomoćno. Što se tiče teških tjelesnih ozljeda prema Kaznenom zakonu doneseno je 11 presuda, 10 osuđujućih i jedna oslobađajuća, rekla je Selak Raspudić. 

Članica Odbora Grozdana Perić (HDZ) napomenula je da u Hrvatskoj postoji 19 skloništa za žrtve nasilja u obitelji, od čega ih se 17 sufinancira iz Državnog proračuna, no da ih u šest županija još uvijek nema te da se radi na tome da se i u njima osigura sustav podrške.

Predstavnice zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" i Kluba zastupnika HDZ-a napomenule su među ostalim da je zbog češćeg boravka u kući tijekom epidemije koronavirusa zabilježen i rast nasilja u obitelji.

Pula: U Istri u proteklih 25 godina ubijene 23 žene

Performansom glumačke skupine Istarskog narodnog kazališta i simboličnim puštanjem crnih balona u spomen na žene žrtve obiteljskog nasilja na trgu Portarata u utorak je obilježen Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, a rečeno je i kako su u Istri u proteklih 25 godina ubijene 23 žene.


Ustvrdivši kako crne brojke još uvijek upućuju na postojanje nasilja nad ženama, predsjednica Povjerenstva za ravnopravnost spolova Istarske županije Sandra Čakić Kuhar kazala je kako je u Istri u proteklih 25 godina ubijeno 23 žene, a zabilježeno je i 17 pokušaja ubojstva.

Naša je zadaća konstantna borba protiv nasilja nad ženama, kao i svakog drugog oblika nasilja. Naša je realnost epidemija koronavirusa, koja osim zdravstvene krize, za sobom povlači i onu ekonomsku, koja posebice pogađa žene, ustvrdila je Čakić Kuhar.

Branka Žužić iz Sigurne kuće Istra istaknula je kako u vrijeme tzv lockdowna nije zabilježen povećan broj slučajeva obiteljskog nasilja, od onog uobičajenog. Međutim, upozoravamo na epidemiju obiteljskog nasilja koja godinama hara Hrvatskom. U osam mjeseci ove godine od ruku nasilnika ubijeno je sedam žena - jedna izvanbračna supruga, dvije supruge, jedna sestra, dvije majke i jedna majka i baka koja je usmrćena upravo u Pulpi, navela je Žužić dodavši kako je u prosjeku dvadeset ubijenih žena godišnje u krugu obitelji. Po njenim riječima za tih dvadeset ubijenih žena vjerojatno je presudila njihova neodlučnost i nedostatak hrabrosti da napuste nasilnika i da ga prijave, mahom i zbog nepovjerenja u institucije.

Neučinkovitost i nemar državnih institucija i sustava

Razlog ovom crnom prosjeku je neučinkovitost i nemar državnih institucija i sustava. Ako se u borbi protiv COVID-19 u medijima danonoćno vrte upozorenja da ostanimo odgovorni, onda ostanimo i postanimo odgovorni i u borbi protiv nasija nad ženama jer je to socijalni, pravosudni, ekonomski i demografski problem, zaključila je predstavnica Sigurne kuće Istra Branka Žužić.

Inače, Sigurna kuća Istra je još 2006. godine u Istarskoj županiji prepoznala problem nasilja nad ženama, danas u sklopu Sigurne kuće Istra djeluju dva skloništa i dva savjetovališta a od njezinog osnutka, Sigurna kuća Istra pružila je utočište za više od 300 žena.

Predstavnica istarske policije Alica Rosić Jakupović navela je kako policija u Istri nije zabilježila porast intervencija povezanih s obiteljskim nasiljem i nasiljem nad ženama. Međutim, dodala je, bilježi se porast transgeneracijskog prijenosa nasilja u obitelji (sinovi prema majkama) kao i nasilja i uznemiravanja putem društvenih mreža.

Na Cvjetnom trgu u Zagrebu održava se i javna akcija "Nisi kriva, nisi sama". Cilj akcije je osvijestiti javnost o nasilju nad ženama.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 837 gostiju i nema članova online

A- A A+
Vaš izbor VBA:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com