Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

 Uz temeljne zadaće, kontingent je bio zadužen i za dostavljanje podataka o brodovima od posebnog interesa za NATO u području središnjeg Mediterana

 
Sea Guardian
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

 

Treći hrvatski kontingent vratio se u utorak, 22. rujna 2020. godine iz Sredozemlja gdje je brodom Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 “Dubrovnik” sudjelovao u NATO-ovoj operaciji Sea Guardian.

 

Pripadnike 3. hrvatskog kontingenta na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu pozdravili su, postrojeni na pramcima, članovi posada brodova Hrvatske ratne mornarice, dok ih je na sidrišnoj rivi dočekao zapovjednik HRM-a kontraadmiral Ivo Raffanelli s načelnicima odjela Zapovjedništva i zapovjednicima postrojbi HRM-a.

...

Zapovjednik broda RTOP-42 “Dubrovnik” je poručnik bojnog broda Ante Uljević, dok je zapovjednik ovoga kontingenta bio kapetan korvete Marinko Majić. Osim trideset i dva člana posade broda, u sastavu 3. HRVCON-a bio je i časnik za vezu u Zapovjedništvu MARCOM-a u Londonu.

Raketna topovnjača RTOP 42 “Dubrovnik” u ovoj je misiji bio u svojstvu zapovjednog broda skupine, a u potpori su mu bile zračne snage i brodovi stalne NATO-ove skupine SNMG2. Od provedenih aktivnosti ističu se patroliranja u akvatoriju Malte zajedno sa zapovjednim brodom SNMG2 ESPS “Alvaro de Bazan” Ratne mornarice Kraljevine Španjolske.

 

 

Uz temeljne zadaće, kontingent je bio zadužen i za dostavljanje podataka o brodovima od posebnog interesa za NATO u području središnjeg Mediterana.

Uz navedeno, pripadnici HRM-a sudjelovali su i u vježbi MSAA (Maritime Situational Awareness and Approach), vježbovnim aktivnostima na temu prekrcaja tima za pregled sumnjivog broda u kojoj sudjeluje i civilno plovilo. Vježba je provedena po prvi puta nakon proglašavanja pandemije COVID-19.

Brod “Dubrovnik” je u misiji bio angažiran od 3. do 21. rujna 2020. godine, a provodio je neborbene zadaće.

Tijekom šesnaest dana koliko je proveo u plovidbi, prešao je 3540 NM kroz 186 sati dnevne te 160 sati noćne plovidbe. Ovo je njegov drugi angažman u operaciji Sea Guardian, a sudjelovao je u niz međunarodnih vojnih vježbi u zemlji i inozemstvu.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

 

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 239 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com