Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Kroz brigadu je prošlo 7800 pripadnika, bila je stožerna snaga obrane županjskog kraja, odbila je ugrozu i sačuvala prostor i stanovništvo 16 naselja županjske Posavine

 
Sinovi ravnice
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U Županji je skromno obilježena 29. obljetnica osnivanja 131. brigada HV-a – “Sinovi ravnice”.

 

Na spomen-obilježju poginulim hrvatskim braniteljima u Županji u 10:30 sati položeni su vijenci, upaljene svijeće i održana služba riječi.

...

Brigada je osnovana 25. listopada 1991. i imala je široki prostor koji je čuvala i branila. Kroz nju je prošlo 7800 pripadnika. Bila je stožerna snaga obrane županjskog kraja, odbila je ugrozu i sačuvala prostor i stanovništvo 16 naselja županjske Posavine.

Županja je u Domovinskom ratu čak 1263 dana živjela u znaku stalne opće opasnosti. Brigada je svoju zadaću uspješno izvršila i ušla u hrvatsku povijest. Poginulo je 58 pripadnika, a 172 su ranjena.

Uoči 29. obljetnice osnutka, na tom spomen-obilježju u Županji postavljene su i spomen-ploče na kojima su ispisana imena 97 poginulih pripadnika HV-a i 17 poginulih pripadnika.

Brigada je odlikovana Redom Nikole Šubića Zrinskog i drugim priznanjima, nositelj je Zlatnog grba grada Županje, a po njoj je nazvan i gradski park.

- Odmah smo formirali liniju na samoj granici između Hrvatske i Srbije. Tu smo imali 33 kilometra granice na području bivše općine Županja i dobili smo 15 kilometara granice na vinkovačkom području, sela Apševci, Podgrađe i Lipovac. I taj dio uspjeli smo sačuvati - kazao je ratni zapovjednik brigade Franjo Krezić.

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/glas-slavonije.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 268 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com