Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 

HRVATSKA

Ministar Medved rekao je kako se iskazuje počast hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pripadnicima mađarske nacionalne manjine

 
Laslovo
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja u središtu Laslova u utorak, 24. studenog 2020. obilježena je 29. godišnjica okupacije toga mjesta koje su u velikosrpskoj agresiji 152 dana branili Hrvati i Mađari.

 

U spomen na 48 poginulih branitelja i mještana Laslova, uz obitelji poginulih i nestalih branitelja vijence su položili potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra obrane i državni tajnik u MORH-u Branko Hrg, predstavnici Hrvatske vojske i policije, udruga proisteklih iz Domovinskog rata te mađarske nacionalne manjine.

...

Ministar Medved rekao je kako se iskazuje počast hrvatskim braniteljima i civilnim žrtvama Domovinskog rata te pripadnicima mađarske nacionalne manjine koji su, zajedno s Hrvatima i drugim narodima koji su živjeli na tom području, tijekom velikosrpske agresije “branili Laslovo do posljednje mogućnosti”.

Ratni zapovjednik obrane Laslova Ladislav Kočiš podsjetio je kako su branitelji mjesta, nakon okupacije Ernestinova, ostali u potpunom okruženju te su, nakon nekoliko dana, odlučili krenuti u proboj prema Ivanovcu, pri čemu su spasili sve ranjenike.

Predsjednik osječko-baranjske Županijske skupštine Dragan Vulin rekao je da je Laslovo 152 dana držalo južnu crtu obrane Osijeka te kako je važno da mladi naraštaji znaju na koji je način izborena sloboda.

 

Laslovo

Selo Laslovo nalazi se oko 17 kilometara južno od grada Osijeka, a tijekom 1991. i razdoblja velikosrpske agresije imalo je iznimno važnu ulogu u obrani najvećeg slavonskog grada.

Nakon što je 20. studenoga 1991. okupirano Ernestinovo, Laslovo je ostalo u okruženju, a uskoro su braniteljima presječene i komunikacijske veze sa Zapovjedništvom obrane grada Osijeka. Očekivana pomoć okruženom Laslovu nije se mogla ostvariti, a daljnje borbe nosile su goleme žrtve za obranu koja je pritom ostala bez hrane, streljiva i lijekova za brojne ranjenike. Iz tog razloga Zapovjedništvo obrane Laslova donijelo je najtežu odluku te je 23./24. studenog 1991. organiziralo napuštanje sela i proboj na slobodni teritorij.

Zaključno s tim danom Laslovo je 152 dana bilo prva crta južne linije obrane grada Osijeka. S obzirom da je Laslovo selo većinski nastanjeno Mađarima, sve što se događalo u Baranji, a napose u napadanom Laslovu, bilo je od itekakvog interesa susjednoj Republici Mađarskoj.

Ratna napetost osjećala se tijekom cijelog proljeća, a prvi ozbiljan oružani incident u selu zbio se već 26. lipnja 1991. godine kada je kroz Laslovo, iz smjera Ade prema Palači, prolazio traktor s naoružanim srpskim pobunjenicima koji su otvorili vatru na hrvatske policajce koji su se nalazili u selu i pritom ranili jednoga policajcaVeć sljedeći dan, kroz Laslovo je prošlo 13 tenkova Jugoslavenske narodne armije (JNA).

Kao i u drugim dijelovima Slavonije, pripadnici JNA u obližnjoj Palači otvoreno su se svrstali na stranu srpskih pobunjenika. Palača i Laslovo bili su odijeljeni samo željezničkom prugom, a domicilni Srbi iz Palače su 2. srpnja, dakle, za vrijeme trajanja oružanog sukoba u Tenji, postavili barikade.

Tada je iz Laslova u Palaču ušla postrojba specijalne policije SJP PU Osijek i prisilno uklonila te barikade, no neposredno po završenoj akciji Srbima je u pomoć došla JNA. Kao što su uostalom otvoreno prijetili tijekom proljeća, pobunjenici iz okolnih sela započeli su s napadima na Laslovo već sredinom srpnja. Stoga je u Laslovu 14. srpnja u sastavu 106. brigade ZNG oformljena „Laslovačka četa koju je činilo 76 mjesnih dragovoljaca mađarske i hrvatske nacionalnosti. Od 1. kolovoza do 1. studenog 1991. postrojba je dosegnula konačni broj od 146 pripadnika ZNG.

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM (Tomislav Šulj) / MORH

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 429 gostiju i nema članova online

A- A A+
Komunikacija Milanović - Plenković je za Vas:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com