Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
RATOVI

U VIHORU RATA

Tordinci: selo koje svjedoči o najmračnijim posljedicama velikosrpske agresije
Okupacija i zločin u Tordincima (25.10.1991.)
 
Tordinci

 

U vihoru rata

 

 

 

U općem napadu na Vinkovce i okolicu rano ujutro 25. listopada 1991. JNA i pobunjeni Srbi te pristigli četnici iz Srbije napali su iz više smjerova tenkovima i pješaštvom selo Tordince.

 

Kao i više puta dotad, napad je odbijen, ali je JNA ovaj put koristila veliku oklopnu silu. Do navečer selo je bilo opkoljeno, stoga su se branitelji nakon velikih gubitaka povukli.

...

- sadržaj se nastavlja -

Tordinci

 

Tordinci

 

Na Tordince je u dotadašnjim napadima palo nekoliko tisuća granata, srušeno je oko 200 kuća, a samo na crkvu Svetog Trojstva, koja je do temelja uništena, palo je stotinjak granata.

Unatoč svim tim razaranjima, u Tordincima je nakon okupacije ostalo živjeti tridesetak osoba. Dio njih ubijen je, a neki preživjeli svjedočili su jednoj od najmračnijih posljedica velikosrpske agresije.

- sadržaj se nastavlja -

 

Tordinci

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Naime, Srbi su pobijene u Tordincima, kao i one iz susjednog Antina, pa i poginule s okolnih područja pokapali u golemu jamu, odnosno u zajedničku masovnu grobnicu iskopanu bagerom ispred porušene crkve.

Da bi se prikrio zločin, unatoč činjenici da su to radili pred očima pripadnika ruskog bataljuna UNPROFOR-a, okupacijska vlast krajem 1994. počela je posmrtne ostatke iz te grobnice premještati u više manjih.

Na temelju iskaza preživjelih sudac Županijskog suda u Vukovaru donio je u svibnja 1999. naredbu o ekshumiranju posmrtnih ostataka u mjestu Tordinci. Kod župnog ureda srušene crkve izvađeno je samo pet tijela koja su naknadno identificirana, a u grobnici su pronađene i kosti životinjskog porijekla.

Tijekom 2004. Vladin ured za zatočene i nestale nastavio je iskapanja te je u nekoliko masovnih i individualnih grobnica nadomak Tordinaca pronađeno još nekoliko desetaka posmrtnih ostataka poginulih.

Ipak pretpostavlja se da je u masovnoj grobnici pred župnom crkvom bilo pokopano 208 žrtava za koje se u velikom broju ni danas ne zna gdje su.

 

Tordinci

 

foto: 1. DPCM/scrshot HRT

U vihoru rata - Hitler

 

 

 

 

Autor: Tomislav Šulj

 

 Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

 

 

U vihoru rata

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 279 gostiju i nema članova online

A- A A+
Ocijenite dosadašnji rad Nacionalnog stožera civilne zaštite
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com