Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 

HRVATSKA

"Sjećamo se te '91. prvenstveno s mislima na one koji više nisu s nama, koji su položili svoje živote za obranu Grada i Domovine. Herojstvo naših branitelja nikada nećemo zaboraviti!"

 
Dan dubrovačkih branitelja
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Dan dubrovačkih branitelja i ove godine obilježava se prigodnim programom, a događanja su raspoređena tijekom tri dana, od petka, 4. do nedjelje, 6. prosinca.

 

Program obilježavanja započeo je u petak satom povijesti u dubrovačkim školama na temu dubrovačkih branitelja i Domovinskog rata, a nastavio se u subotu, 5. prosinca odavanjem počasti poginulim braniteljima na spomen obilježjima na području grada Dubrovnika, virtualnom utrkom „Stazom deva“, Triatlon kluba Dubrovnik, te Križnim putem na Srđ istog dana u 14:00 sati.

...

Sat povijesti u dubrovačkim školama u organizaciji Grada Dubrovnika i HVIDRA-e zbog epidemioloških mjera priređen je na daljinu putem platforme Zoom i to u dva termina, jutarnjem terminu s početkom u 9:30 sati i poslijepodnevnom u 14:30 sati.

Na sam Dan dubrovačkih branitelja 6. prosinca program u jutarnjim satima započinje odavanjem počasti poginulim braniteljima na grobljima i pred spomen obilježjima, a vijenci će se položiti i kod Križa na Srđu.

U tvrđavi Imperijal u 11 sati održat će se virtualna prezentacija idejne muzeološke koncepcije stalnog postava Muzeja Domovinskog rata Dubrovnik i prijedloga namjene prostora tvrđave Imperijal na Srđu.

Dubrovački simfonijski orkestar organizirat će emitiranje tradicionalnog koncerta povodom blagdana svetog Nikole i Dana dubrovačkih branitelja koji zbog epidemioloških mjera nije moguće izvesti pred publikom.

Sveta misa zadušnica za stradale branitelje Sustjepana održat će se u crkvi sv. Nikole u Sustjepanu u 15:45 sati.

Svečana Sveta misa zadušnica za sve poginule branitelje i civile u Domovinskom ratu bit će služena u 18 sati u Dubrovačkoj katedrali. Prijenos mise uživo moći će se pratiti na You Tube kanalu Dubrovačke biskupije - https://www.youtube.com/c/dubrovackabiskupija972

Sva navedena događanja koja nisu on-line događanja priređuju se uz strogo pridržavanje propisanih epidemioloških mjera koje za javna okupljanja propisuju zabranu okupljanja više od 25 osoba.

 

Čestitka gradonačelnika Grada Dubrovnika

Gradonačelnik Grada Dubrovnika Mato Franković, povodom Dana dubrovačkih branitelja i prisjećanja na 6. prosinca 1991. godine te blagdana svetog Nikole, uputio je čestitku dubrovačkim braniteljima i svim sugrađanima. Tekst čestitke donosimo u nastavku:

 

Poštovani dubrovački branitelji, drage Dubrovkinje i Dubrovčani!

Prisjećamo se 6. prosinca 1991. godine. I ovih 29 godina kasnije sjećanja su još uvijek živa i donose tugu, ali i ponos zbog svega što je tih dana učinjeno u obrani našeg Grada. Sjećamo se te '91. prvenstveno s mislima na one koji više nisu s nama, koji su položili svoje živote za obranu Grada i Domovine. Herojstvo naših branitelja nikada nećemo zaboraviti.

Hvala svima koji nisu dopustili da se ovaj grad pokori, koji su učinili da nam uz našeg Svetoga Vlaha i Sveti Nikola ostane zapisan u povijesti kao dan kada smo, iako uz velike žrtve, ostvarili i veliku pobjedu nad višestruko jačim neprijateljem.

Danas ovaj grad, nekada ranjen i uništen, stoji ponosno u svojoj ljepoti, Ali kao i cijeli svijet, danas smo pred drugim izazovima. Siguran sam da ćemo ih zajedništvom, kao i tada, nadvladati. Uz svjetlost Adventa i naše najmlađe, koje nikako ne smijemo zaboraviti na današnji dan.

U ime Grada Dubrovnika i svoje osobno, svim Dubrovkinjama i Dubrovčanima, a posebno našim braniteljima i njihovim obiteljima, čestitam Dan dubrovačkih branitelja i blagdan svetog Nikole.

 

 

 

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/dubrovnik.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 334 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com