Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Voda je najveće bogatstvo našeg planeta
Svjetski dan voda u zagrebačkom ZOO-u
 

 

Svjetski dan voda

 

U nedjelju, 19. ožujka, u Zoološkom će se Vrtu grada Zagreba obilježiti Svjetski dan voda. Edukativni program koji obuhvaća i vođene obilaske Vrta, ističe vrijednost pitke vode te nužnost boljeg upravljanja otpadnim vodama.

 

Alarmantan je podatak da 663 milijuna ljudi nema pristup pročišćenoj pitkoj vodi, a gotovo dva milijuna njih pije vodu zaraženu fekalijama. Upravo trovanja zbog korištenja otpadnih voda uzrokuju više od osamsto tisuća smrti godišnje.

Ubrzanim ekonomskim razvojem i urbanizacijom raste i količina otpadnih voda. Zbog toga je nužno smanjenje osobnog i industrijskog stvaranja otpadnih voda, ali i njihovo recikliranje. Pročišćavanjem se otpadne vode mogu koristiti kao izvor pitke vode i energije. Otpadne vode iz kućanstva mogu služiti i za navodnjavanje parkova, rashlađivanje u elektranama, pranje vozila i cesta te ispiranje zahodskih školjki.

Količina vode koja se svakodnevno koristi u kućanstvima te pri proizvodnji u najrazvijenijim zemljama, je golema, a s druge strane stanovnike najsiromašnijih zemalja svijeta pogađa nedostatak pitke vode.

Na sve to posjetitelje će upozoravati edukatori Zoološkog vrta grada Zagreba te ih poticati da se više brinu o vodi - najvećem bogatstvu našeg planeta.

Zahvaljujući vođenim obilascima kroz Vrt posjetitelji će moći čuti priče o različitoj dostupnosti vode u raznim dijelovima svijeta, ali i upoznati tamošnje životinje. Tako će zastati pored eland antilope, jedne od najvećih antilopa na svijetu, koja kako bi se prilagodila životu u sušnom području, dugo može preživjeti bez vode. Šumska pak sitatunga nastanjuje močvarna staništa jugozapadne Afrike, a od grabežljivaca se skriva tako da zaroni u vodu. Sličnu taktiku na drugom kraju svijeta ima južnoamerički nizinski tapir. Šarmantan stanovnik tropskih šuma u opasnosti bježi u vodu ili grmlje. Zebra pak neprijatelja zbunjuje svojim prugama. Osim što joj pruge služe kao kamuflaža, prvi su joj red obrane. Predatori ne vidi njezin početak i kraj, pa ne znaju s koje bi je strane napali. Edukatori Vrta takve zanimljivosti sipaju iz rukava, pa djeci otkrivaju i je li zebra crna ili bijela. Crna s bijelim prugama! Serval ima bogat jelovnik. Kako bi ulovio pticu, može skočiti i do dva metra u zrak. Draga mu je i riba, pa brk zna omastiti u močvarama i rijekama. Europski smeđi medvjed je svejed, pa sa servalom dijeli ljubav prema ribljim specijalitetima.

Vođeni obilasci Zoološkog vrta grada Zagreba počinju u 11, 13 i 15 sati, a svi zainteresirani za zanimljivu priču o životinjama i vodi na blagajni trebaju preuzeti kupon za sudjelovanje u obilasku u željenom terminu.

 

 

Foto: 1. HINA/ZOO/ds

Autor: UCM

Izvor: HINA

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 333 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr