Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Okrugli stol: Zagreb kako "Zelena prijestolnica Europe"
Valek: Voda u Zagrebu skuplja nego u Saudijskoj Arabiji
 

Valek - voda u Zagrebu


 

Novosti iz Domovine

 

ZAGREB, 21. travnja 2017. - Zagreb je grad na vodi, a kubik vode Zagrepčane košta više nego stanovnike Saudijske Arabije, ustvrdio je u petak arhitekt Ivan Valek sudjelujući na okruglom stolu na kojem su kandidati za gradonačelnika predstavili svoje vizije Zagreba kao "Zelene prijestolnice Europe".

 

Uz nezavisnog kandidata Valeka na skupu su sudjelovali Anka Mrak-Taritaš (HNS-SDP) i Tomislav Tomašević, kandidat Političke platforme ''Zagreb je NAŠ", a svi su istaknuli važnost cjelovitog sustava odlaganja otpada, rasterećenja od automobilskog prometa, zaštite voda i uspostave obnovljivih izvora energije.

...

Troje kandidata za gradonačelnika predstavili su vizije izgradnje Zagreba kao "zelene prijestolnice" na okruglom stolu koji je uoči lokalnih izbora organizirao Ured zastupnika u europskom parlamentu Davora Škrleca.

Zaštita voda trebala bi biti jedan od prioriteta buduće gradske vlasti, istaknuo je Valek ustvrdivši da je više od 50 posto pitke vode u Zagrebu zagađeno, a zagađenje se svakim danom sve više povećava, dijelom i zbog nesaniranog Jakuševca.

Valek je ustvrdio da je voda u Zagrebu prije 16 godina stajala 3 kune, danas joj je cijena 25, a uskoro će biti i 35 kuna. "Zagreb je grad na vodi i na tom resursu trebao bi graditi svoju budućnost", poručio je Valek.

 

Brdo otrovnog mulja

Za cijenu vode i brdo od preko 600.000 tona otrovnog mulja, koji se ne može uskladištiti, optužio je Milana Bandića, prozvavši ga za ugovor za pročistač otpadnih voda, koji je stajao 11 milijardi kuna, a danas samo djelomično funkcionira.

Anka Mrak Taritaš istaknula je važnost kvalitetnog prostornog planiranja i korištenja zelenila, a njezina vizija Zagreba kao zelenog grada uključuje i izgradnju zgrada iz recikliranog materijala. 

Kandidati su posebnu pozornost posvetili problemu cjelovitog sustava zbrinjavanja otpada, za koji je Mrak Taritaš rekla da će njegovo rješavanje trajati 10 godina, a građanima treba objasniti da će ih to koštati.

Ratko Bedeković iz tima Marka Sladoljeva (Most), poručio je da mostovci već imaju razrađen cjeloviti sustav odvojenog prikupljanja otpada, dok je Tomašević ustvrdio da je problem u interesnim skupinama kojima odgovara sadašnji kaos s otpadom.

Otrovni mulj Bedeković je nazvao "rak-ranom Zagreba", te postavio pitanje zašto DORH nije reagirao na štetne ugovore za pročistač otpadnih voda, koji je građane stajao 11 milijardi kuna.

Na opasnost od privatizacije odvoza otpada upozorio je Tomašević rekavši da je to bila jedna od "opasnih namjera Milana Bandića", koji je uslugu odvoza otpada privatizirao na razne načine, uključujući i vozila na leasing.  

Iako najavljeni, skupu se nisu odazvali HDZ-ov Drago Prgomet ni predstavnici tima gradonačelnika Bandića.

 

 Foto: 1. HINA/Denis Cerić/dc

Autor: UCM

Izvor: HINA

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 318 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com