Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
Bijeli put nam je značio da Hrvati središnje Bosne nisu sami i da nisu ostavljeni
Premijerno prikazan dokumentarac "Bijeli put"
 

Bijeli put


 

Novosti iz Domovine

 

U subotu (29.4.2017.) u zagrebačkom kinu Europa premijerno je prikazan dokumentarac "Bijeli put" redatelja Zdenka Jurilja posvećen humanitarnom konvoju "Bijeli put za Novu Bilu i Bosnu Srebrenu".

Konvoj je organiziran u Hrvatskoj 1993. godine kako bi se u improviziranu ratnu bolnicu u mjestu Nova Bila dopremili hrana i lijekovi. Kraj je bio u okruženju postrojbi Armije BiH, a bolnica, koja se nalazila u crkvi, bila je prepuna ranjenika koji su počeli umirati zbog nedostatka osnovnih lijekova i medicinske opreme.

...

U prvim trenucima kada smo čuli da se priprema konvoj nitko od nas čak ni iz vodstva nije vjerovao i mislili smo da je to samo skup entuzijasta koji bi zapravo željeli pokušati, imaju želju da pomognu, ali da od toga neće biti ništa, ali sam dolazak konvoja je bio oživotvorenje nadanja i vjere i spas te jedna snaga razuma jer nakon konvoja je ubrzo sljedio Washintonski sporazum i prekid tog nespretnog hrvatsko-muslimanskog rata,  prisjetio se Tihomir Blaškić, ratni zapovjednik HVO-a.


Imali smo osjećaj da smo zaboravljeni, Bijeli put nam je značio da nismo sami, da Hrvati središnje Bosne nisu sami, da nisu ostavljeni i da stoji hrvatski narod i republika Hrvatska, to je oblik zajedništva bio na svakom koraku i na dolasku je bilo i suza i emocija,  kazao je Tihomir Perić, ratni ravnatelj bolnice.

 

 Foto: 1. HRT

Autor: UCM

Izvor: HRT

 

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 382 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr