Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Hrvatsku vojsku potrebno je vratiti u pojedine gradove iz sigurnosnih, tradicionalnih i gospodarskih razloga

Svečano otvorena vojarna "126. brigade HV-a" u Sinju

 

Vojarna u Sinju

 

Novosti iz Domovine

 

 

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov, gradonačelnica Grada Sinja Kristina Križanac i drugi visoki vojni i civilni uzvanici nazočili su jučer, u petak, 21. srpnja 2017. otvorenju vojarne "126. brigade HV-a" u Sinju.

 

Ovom prilikom predsjednik Vlade RH Andrej Plenković izrazio je zadovoljstvo što se Hrvatska vojska vratila u Sinj, viteški grad, grad alkara i bogate kulturne baštine. Također, naglasio je kako je potrebno vratiti Hrvatsku vojsku u pojedine gradove iz sigurnosnih, tradicionalnih i gospodarskih razloga. Pohvalio je inicijativu da se Hrvatska vojska vrati u Sinj, Vukovar, Varaždin, Ploče te istaknuo kako će to doprinijeti boljem funkcioniranju Oružanih snaga RH.

...

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević je istaknuo kako je vojarna „126. brigade HV-a“ dobila ime slavne sinjske 126. brigade, koja je nastala 1991. godine i imala važnu ulogu u Domovinskom ratu. "Izuzetno mi je drago što se Hrvatska vojska ponovno vratila u Sinj, uz hrvatski narod i stanovnike Cetinske krajine, kao sto smo i obećali. Napuštamo koncept putujuće vojske i vojska 21. stoljeća treba biti smještena u naseljenim mjestima, uz stanovništvo", zaključio je ministar Krstičević.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH general zbora Mirko Šundov također je izrazio poseban ponos što će vojarna u povijesnom gradu Sinju nositi ime 126. brigade HV-a. "Povratak vojske, siguran sam, bit će pozitivan doprinos lokalnoj zajednici. Vjerujem da će doprinijeti sigurnosti i zaštiti stanovništva, poboljšanju kvalitete života, rada i obuke pripadnika Oružanih snaga kao i promicanju vojnog poziva", rekao je general Šundov.

 

 

Vojarna "126. brigade HV-a" nosila je ime "Kula", a napuštena je od pripadnika Oružanih snaga RH 2008. godine ukidanjem Središta za obuku pješaštva (prestanak obveze služenja vojnog roka), a 2014. godine je predana Državnom uredu za upravljanje državnom imovinom.

Vojarna u Sinju ima površinu zemljišta od 99.295 m², na kojem su izrađeni objekti za smještaj postrojbi, skladištenje materijalnih sredstava, učionice, prostor za pripremu odnosno podjelu hrane, praonice, kotlovnica, radionica ukupne površine 9.101m².

Od ožujka 2017. godine započele su aktivnosti vraćanja u funkciju smještajnih i drugih objekata (popravak krovišta, sanitarnih čvorova, elektroinstalacija).

Radovi na cjelokupnom uređenju vojarne provedeni su u dvije faze.

Oružane snage RH su vlastitim snagama provele veći dio radova kako bi se ukupni troškovi smanjili. Uređenjem i daljnjim razvojem ove vojarne uz pripadajuće vježbalište značajno će se povećati kapaciteti za smještaj drugih ustrojbenih cjelina Oružanih snaga RH, ali i stvoriti preduvjeti za provedbu obuke ročnika i pričuvnog sastava.

Povratak Oružanih snaga RH u Sinj pridonijet će i ekonomskom razvoju ovog grada kojem se na taj način priznaje i važna povijesna uloga i značaj vojnog poziva. U vojarni u Sinju razmjestit će se Inženjerijska bojna Gardijske mehanizirane brigade (GMBR) Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH, koja je bila razmještena u Kninu i koja broji oko 250 pripadnika i opremljena je s dvadesetak inženjerijskih strojeva i pripadajućim brojem teretnih i ostalih motornih vozila.

Inženjerijska bojna ima zadaću pružanja inženjerijske potpore postrojbama Oružanih snaga te kroz sustav obuke razvija i održava sposobnosti vezano za infrastrukturne radove, razminiranje minsko sumnjivih prostora, savladavanje manjih vodenih ili suhih prepreka i drugo. Također, ova postrojba razvija i održava sposobnosti pružanja pomoći lokalnoj upravi i samoupravi, primjerice uređenje prometnica, uklanjanje ruševnih objekata i slično, te angažiranje tijekom pružanja pomoći stanovništvu i civilnim institucijama u slučaju elementarnih i drugih katastrofa.

 

 Foto: 1. MORH/J.Kopi

Priredio: UCM

Izvor: osrh.hr

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 227 gostiju i nema članova online

A- A A+
Korona virus je:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

DOMOLJUBNI PORTAL - 2019 - CrneMambe.hr