Open menu
Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
Ove je godine mjesto središnje manifestacije Novi Farkašić

Sisačko-moslavačka županija obiježava Dan branitelja

 

Dan branitelja

 

Novosti iz Domovine

 

 

Sisačko-moslavačka županija obilježava Dan branitelja. Ove je godine mjesto središnje manifestacije Novi Farkašić. Mnogi su se prisjetili današnjega dana koji je prije 26 godina bio odlučujući za daljnji tijek Domovinskog rata.

 

Šačica od 30-ak branitelja zaustavila je daleko nadmoćnijeg neprijatelja i njegovo napredovanje prema Sisku i Zagrebu.

...

Nakon što su zrakoplovi JNA napali Banske dvore u pokušaju atentata na prvoga hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana, slijedili su najteži trenuci za obranu Republike Hrvatske jer je velikosrpski agresor pojačao napade na svim bojištima.

Posebno je teško stanje bilo na Banovini, gdje je nakon pada Petrinje i Topuskoga agresor osvajao selo za selom, a crta obrane počela se povlačiti prema Pokupskome. Cilj je JNA bio prodrijeti i na lijevu obalu rijeke kako bi se otvorio koridor za pokret prema Velikoj Gorici, odnosno Zagrebu, no u tome ih je zaustavila malobrojna skupina gardista Prve satnije 2. brigade ZNG-a, Crnih Mambi

 

Novi Farkašić

 


"Boj za Novi Farkašić"

Oni su uz pomoć nekoliko mjesnih branitelja zauzeli položaje i utvrdili se u Novome Farkašiću, selu na lijevoj strani rijeke Kupe. Nakon zrakoplovnoga i topničkoga bombardiranja 17. listopada 1991. godine slijedio je kombinirani tenkovsko-pješački napad mnogo nadmoćnijega neprijatelja iz Vratečkoga i Donjih Mokrica. Trajao je cijeli dan, a završio potpunim porazom agresora, kojemu je onesposobljeno više tenkova i borbenih vozila te je iz stroja izbačen velik broj pješaka. 

Nakon pobjede branitelji su izvidjeli pričuvni položaj neprijatelja koji se pripremao za novi napad te su, iako malobrojniji, izvršili protunapad u kojemu su kod protivnika izazvali paniku i natjerali ga bijeg iznova mu nanoseći velike gubitke.

 

Nakon poraza kod Novoga Farkašića zaustavljen je daljnji prodor agresora na Banovini, a veličanstvena pobjeda malobrojne skupine branitelja danas se s pravom obilježava kao Dan branitelja Sisačko-moslavačke županije.

 

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

 

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medij

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 280 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com