Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Po prvi puta zajedničko djelovanje i s Kiowa helikopterima

Združene snage HRZ-a i PZO-a i HKoV-a uspješno provele vježbu

 

HRZ PZO HKoV

 

Novosti iz Domovine

 

 

Na vojnom poligonu "Gašinci"  u petak, 12. siječnja, završila je metodsko-pokazna vježba "Integracija borbenih funkcija u napadu manevarske satnije", koja se na tom poligonu provodila od 8. siječnja 2018. godine.

 

Na vježbi su sudjelovali pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske te Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Oružanih snaga Republike Hrvatske, koji su i u početnoj fazi pokazali veliku razinu interoperabilnosti zračnih snaga i kopnene vojske.

...

Istodobno je završeno samoocjenjivanje druge razine pripadnika 2. hrvatskog kontingenta u sklopu njihovih priprema za upućivanje u Republiku Poljsku, gdje će sudjelovati u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u borbenoj skupini pod zapovijedanjem SAD-a.

 

Uz zapovjednike postrojbi na vježbi su bili brigadir Mihael Križanec, načelnik Stožera HRZ i PZO-a, i brigadir Dragan Pondeljak, načelnik Stožera Gardijske oklopno-mehanizirane brigade.

Svrha vježbe bila je poboljšanje razumijevanja ukupnih sposobnosti ključnog osoblja u odnosu na proces vojnog odlučivanja na razini satnije te integracije borbenih funkcija u planiranju i provedbi misije, a cilj je predstaviti i pokrenuti novi model integrirane obuke i metodsko-pokazne vježbe.

Zapovjednik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade brigadni general Denis Tretinjak izrazio je zadovoljstvo provedbom vježbe te je naglasio: „Posebno nam je zadovoljstvo što na vježbi imamo priliku po prvi puta zajednički djelovati i s Kiowa helikopterima koji su odnedavno u operativnoj uporabi. To je nedvojbeno veliki iskorak za obje postrojbe u podizanju naših sposobnosti u zajedničkom djelovanju.“

 

Helikopteri OH-58D Koiwa Warrior iz sastava 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a po prvi puta su angažirani u vježbi kao potpora kopnenim snagama u području operacija s posebnim naglaskom na uvježbavanje interoperabilnosti u združenom ratnom okruženju.

 

Zajedničkim djelovanjem zračnih i zemaljskih snaga u napadačkom manevru ostvaruje se integracija dviju komponenti uz dodatno uvježbavanja izviđanja, korekcije topničke paljbe, osiguranja područja i bliske zračne potpore.

 

GašinciGašinci

 

 

Foto: 1. MORH/M.Čobanović

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 290 gostiju i nema članova online

A- A A+
Srbija će ove godine morati priznati Kosovo?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com