Open menu

Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
 
Harris: Knjiga je moj odgovor na sve neopravdane napade na nadbiskupa, a pisao sam je u želji da se čuje istina

Uoči blagdana Stepinčeva predstavljena knjiga R. Harrisa o blaženom Alojziju Stepincu

 

Alojzije Stepinac

 

Novosti iz Domovine

 

 

Uoči blagdana Stepinčeva, a u povodu 20. obljetnice proglašenja nadbiskupa Alojzja Stepinca blaženim, u dvorani Sisačke biskupije predstavljena je knjiga britanskog povjesničara, publicista i novinara dr. Robina Harrisa, "Stepinac njegov život i vrijeme".


Hrvatsko izdanje ove knjige, čiji je nakladnik Školska knjiga, obogaćeno je dodatnom biografskom građom pa se smatra prvom cjelovitom biografijom Alojzija Stepinca. Englesko izdanje knjige objavio je Gracewing Publishing. 

...

Prema riječima autora Harrisa, koji je ujedno i predavač na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, a bio je i savjetnik britanske premijerke Margaret Thatcher, Stepinac je ranije bio predmet političke manipulacije. U vrijeme komunističkog režima, a i danas iz Srbije i Srpske pravoslavne crkve, mnogo je otužbi na njegov račun. 

Prema mišljenju Harrisa, koji je četiri godine istraživao njegov život i djelovanje, upravo zbog čvrstih stajališta SPC-a u mješovitoj komisiji, koja je završila rad, stajališta nisu usaglašena, pa nije ostvarena suglasnost o nadbiskupovoj kanonozaciji. 

SPC uporno tvrdi kako je Stepinac odgovoran za ustaške zločine, čime su stavili veto na njegovu kanonizaciju. Takvo je stajalište, međutim, dio šireg političkog projekta, pa iznenađuje što Kaptol i Vatikan o tome šute. Knjiga je moj odgovor na sve neopravdane napade na nadbiskupa, a pisao sam je u želji da se čuje istina, dodao je autor.

Harris je spomenuo kako je u arhivama pronašao dokumente o tome kako je Stepinac sudjelovao u spašavanju oko 7000 djece, ratne siročadi, s Kozare. Bez pomoći nadbiskupa, rekao je, ni humanitarka Dijana Budisavljević ne bi uspjela u njhovom spašavanju. Govorio je i o prosvjedu nadbiskupa kod poglavnika Pavelića zbog pokolja Srba u Glini i drugim mjestima, te o odnosu Stepinca prema nacistima, ustašama, komunistima i Srbima.

Predstavljajući autora, predsjednik NO Školske knjige dr. Ante Žužul je podsjetio kako je Harris u svom publicističkom radu u Hrvatskoj, gdje trenutačno živi, dao golem doprinos u demistifikaciji povijesnih laži.

Sisački biskup Vlado Košić ovom je prigodom uputio poruku političarima demokrašćanima da se moraju ponašati više kršćanski.

 

 

Foto: Izvor

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Novosti iz domovine

hrenfrdeituk

Harley-Davidson Zagreb

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 262 gostiju i nema članova online

A- A A+
Podržavate li članstvo Ukrajine u NATO-u?
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Pomoć braniteljima i njihovim obiteljima

Nove objave

Open menu
JSN Epic is designed by JoomlaShine.com