Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 

 

U spomen na 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite

Obilježavanje 27. godišnjice pogibije 39 osoba u Dalju

 

Dalj

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Prošlo je 27 godina od masakra 20 policajaca Policijske postaje Dalj, Policijske uprave Osječko-baranjske, 15 pripadnika ZNG-a i četiri pripadnika Civilne zaštite. Na današnji dan 1991. godine u ranim jutarnjim satima srpski pobunjenici su uz pomoć JNA napali policajce, gardiste i pripadnike civilne zaštite koji su se nalazili u zgradi policije, tražeći njihovu predaju.

 

U spomen na 20 hrvatskih policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite, vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva te članovi obitelji poginulih branitelja.  

...

"Prije 26 godina ostvarena je povijesna težnja mnogih naraštaja hrvatskog naroda - samostalnost Hrvatske. Kao što u Domovinskom ratu nije nedostajalo hrabrosti, tako danas prije svega trebamo mudrosti i zajedništva", poručila je saborska zastupnica Irena Petrijevčanin Vuksanović, kao izaslanica predsjednice Republike na obilježavanju ove obljetnice.

 

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović istaknuo je kako mu je čast izraziti zahvalnost braniteljima koji su u Dalju 1. kolovoza 1991. dali ono najvrjednije što čovjek može dati - svoje živote, braneći suverenost hrvatske države, svoje domove, prijatelje i način života. "Naša je zadaća u njihovo ime, kao i u ime 761 poginulih i 27 nestalih policajaca te svih poginulih i nestalih branitelja, uvijek i svugdje pronositi istinu o Domovinskom ratu", rekao je ministar.

Napomenuo je kako hrvatski policajci danas odgovorno brinu o javnom redu i miru, svakoga dana riskiraju svoju sigurnost čuvajući živote i imovinu građana ne tražeći za to nikakvo priznanje, u čemu se, istaknuo je, ogleda snaga, požrtvovnost i domoljublje hrvatske policije.

 

Dalj

 

Župan Anušić izrazio je duboko poštovanje obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. "Ne mogu se oteti dojmu da svaki put kad ovdje dođemo imamo neki nedefinirani osjećaj. Imam osjećaj da pravda nije zadovoljena. Taj osjećaj je upravo takav i on je ispravan. Pravda nije zadovoljena nakon 26 godina", rekao je Anušić i dodao:

"Ljudi koji su počinili taj strašan zločin još uvijek nisu privedeni pravdi. S ovog mjesta kao župan u ovom trenutku mogu reći samo riječi utjehe, ali i želju i volju i htijenje da se te stvari isprave. Te nepravde koje su se desile i koje se dešavaju hrvatskom narodu, a posebno hrvatskim braniteljima, generiraju nove nepravde i možda nove sukobe u budućnosti".

Potom se nazočnima obratio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. 

"Cijenjene obitelji poginulih, nestalih i umrlih hrvatskih branitelja, poštovani preživjeli hrvatski branitelji, hrvatski ratni vojni invalidi, gospodo ratni zapovjednici, cijenjeni pripadnici Policijske postaje Dalj, poštovana izaslanice predsjednice Republike Hrvatske, cijenjeni kolega ministre, župane, gradonačelniče, oče biskupe, predstavnici udruga, a poseban pozdrav upućujem vama očevima, majkama, suprugama i djeci ubijenih hrvatskih branitelja, hrvatskih policajaca, pripadnika Zbora narodne garde i Civilne zaštite", rekao je ministar hrvatskih branitelja na početku i nastavio:

"Pozdravljam vas u prigodi obilježavanja 26. obljetnice ovog tragičnog masakra 20 policajaca, 15 pripadnika Zbora narodne garde i četiri pripadnika Civilne zaštite. Danas se sa dubokom tugom prisjećamo stradanja pripadnika ove policijske postaje. Hrabri pripadnici policijske postaje nakon hrabre borbe ubijeni su braneći svoje ognjište, ognjište svojih predaka i braneći svoju Domovinu ovdje u Dalju. Ovo naše okupljanje danas i zajedništvo budi snažne emocije, od tuge zbog stradanja naših prijatelja do ponosa na hrabrost i žrtvu svakog pojedinog hrvatskog branitelja koji je sudjelovao u obrani jedine nam Domovine Hrvatske. Tada smo zajedno pokazali kako se voli Domovina. Sada se u miru moramo strpljivo boriti jer će nam samo to zajedništvo, znanje, odlučnost, hrabrost i strpljenje osigurati prevladavanje svih teškoća. Vas drage obitelji poginulih branitelja pozivam  da hrabro nosite uspomenu na naše hrvatske vitezove i budete ponosni na njih kao što su bili i oni kada su nesebično svojim životima zadužili nam jedinu Domovinu Hrvatsku. Zahvaljujući njihovoj žrtvi Hrvatska je danas slobodna, neovisna i demokratska država. Svi mi preživjeli hrvatski branitelji budimo ponosni na njih koji su za slobodu Domovine dali ono najvrijednije i najsvetije – svoj život", kazao je ministar Medved.

 

 

Foto: 1. scrshot HRT, 2. Fah


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/HRT/Hina/direktno.hr

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 1168 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja