Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

"Činom povratka Hrvatske vojske na ovo područje ispravljena je pogrešna odluka o njezinom preseljenju jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte"

Svečano otvorena vojarna "116. brigade HV" u Pločama
 
Ploče
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

U sklopu obilježavanja 27. obljetnice Hrvatske ratne mornarice, a na inicijativu potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića i uz potporu Vlade Republike Hrvatske, u Pločama je u petak, 14. rujna 2018., održano svečano otvaranje vojarne "116. brigade Hrvatske vojske" i postrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva, koja će biti smještena u vojarni.

 

Tom prigodom, predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Kolinda Grabar-Kitarović, potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević, ujedno i izaslanik predsjednika Vlade RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov i zapovjednik Hrvatske ratne moranrice komodor Ivo Raffanelli, uručili su pripadnicima Satnije mornaričko-desantnog pješaštva beretke kao simbol pripadnosti postrojbi.

...

Na početku svečanosti, kojoj su nazočili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Branko Bačić, ministar zdravstva Milan Kujundžić, brojni predstavnici MORH-a i OS RH, kao i bivši pripadnici 116. brigade, otkrivena je ploča s natpisom novoimenovane vojarne koju su, uz njezina prvog zapovjednika brigadnog generala u miru Nedjeljka Obradovića, otkrili i njegovi nasljednici brigadni general Ivan Beneta te brigadir Joško Dragović. Zatim je vojarnu blagoslovio blagoslovio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

U svom obraćanju predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila je pripadnicima HRM-a na doprinosu u Domovinskom ratu te istaknula važnost povratka Hrvatske vojske u Ploče, značajnu luku čija će važnost u budućnosti biti sve veća. "Činom povratka Hrvatske vojske na ovo područje ispravljena je pogrešna odluka o njezinom preseljenju jer su Ploče za HRM gravitacijsko središte, a njezinim povratkom također će i Grad Ploče prosperirati u gospodarskom, ekonomskom i demografskom smislu", naglasila je Predsjednica podsjetivši kako je zajedništvo u Domovinskom ratu bilo temelj uspjeha u stvaranju Hrvatske države te kako nam je to jedinstvo potrebno i danas.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Ministar Krstičević naglasio je kako imenovanjem vojarne po legendarnoj 116. brigadi Hrvatske vojske odajemo počast i zahvalnost svim pripadnicima te brigade koji su dali ogroman doprinos u obrani naše Domovine. "Hrvatska vojska se vraća u gradove, ponovno je u Sinju, Vukovaru i Pločama, a očekuje nas i povratak u Varaždin i Pulu. Taj novi operativni raspored omogućuje nam pravodobnu reakciju na potencijalne sigurnosne izazove, prijetnje i rizike, kao i djelovanje u uvjetima pomoći stanovništvu i civilnim institucijama", rekao je ministar Krstičević poručivši: "Satnija mornaričko-desantnog pješaštva i vojarna 116. brigade Hrvatske vojske izvor su novih sposobnosti Hrvatske ratne mornarice, a sustavnim ulaganjem u modernizaciju i opremanje Hrvatske ratne mornarice zadržali smo prisutnost na Jadranskom moru."

Ministar Krstičević također je čestitao pripadnicima novoustrojene Satnije mornaričko-desantnog pješaštva na dodjeli beretki istaknuvši: "Svečanim činom dodjele beretki u vojarni 116. brigade Hrvatske vojske postali ste dio obitelji Hrvatske ratne mornarice i nasljednici slavne hrvatske pomorske tradicije, tradicije očuvane i u najtežim danima Domovinskog rata".

Načelnik Glavnog stožera OS RH general Šundov posebno je pozdravio hrvatske branitelje pripadnike 116. brigade HV-a čije će ime nositi ova vojarna na čelu s prvim zapovjednikom brigadnim generalom Nedjeljkom Obradovićem, kao i članove obitelji poginulih, umrlih i nestalih pripadnika Domovinskog rata. "Imenovanje vojarni imenima naših brigada je mali, ali značajan čin kojim Ministarstvo obrane i Glavni stožer Oružanih snaga žele odati počast svim pripadnicima brigada i svim hrabrim braniteljima, ali i ostaviti trajan podsjetnik na doba stvaranje slobodne i neovisne Hrvatske u kojem su oni sudjelovali i ostavili svoj neizbrisiv trag", rekao je general Šundov dodavši kako ovaj čin imenovanja vojarne, ostaje trajan spomen na ratnu brigadu Hrvatske vojske koja će vječno biti upisana u hrvatsku povijest. 

- sadržaj se nastavlja -

 

Ploče

O ustrojavanju Satnije mornaričko-desantnog pješaštva govorio je zapovjednik HRM-a komodor Raffanelli  istaknuvši kako je ustrojavanje Satnije mornaričko-desantnog pješaštva odgovor na sigurnosne izazove, a obnovljena je i sposobnost Hrvatske ratne mornarice koja je ugašena prije osamnaest godina. "Snage Satnije mornaričko-desantnog pješaštva pružat će odgovor na sigurnosne izazove, te će biti potpora civilnim institucijama i stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i tehničko-tehnoloških nesreća, te u operacijama traganja i spašavanja na moru, obalnom rubu i otocima", rekao je komodor Raffanelli. Također, podsjetio je da je za vrijeme Domovinskog rata nositelj ove sposobnosti, do njenog gašenja, bila 53. bojna MDP-a koja je sudjelovala u svim operacijama juga Hrvatske i zadarskog područja.

U prigodnom obraćanju gradonačelnik grada Ploča Mišo Krstičević i župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić izrazili su zadovoljstvo povratkom Hrvatske vojske na ovo područje, istaknuvši kako je ovo veliki dan za grad i županiju.

Visoki su uzvanici potom obišli smještajne objekte u kojima će boraviti pripadnici postrojbe. U sklopu svečanosti prikazana je i metodsko-pokazna vježba postrojbe koja će u idućem razdoblju odrađivati postavljene zadaće kao Satnija desantno-mornaričkog pješaštva.

Satnija mornaričkog desantnog pješaštva bit će u sastavu Flotile Hrvatske ratne mornarice, brojit će ukupno 158 pripadnika Oružanih snaga RH, razvijat će sposobnosti provedbe ograničenih desantnih operacija, zaštitu i osiguranje vojnih lokacija, pomoć civilnom stanovništvu u katastrofama, a bila bi i osnova za razvoj i podizanje pričuvnih snaga.

 

Ploče

 

Foto: Arhiva MORH / T.Brandt


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 321 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Budućnost Hrvatske je u rukama:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Nema slika
Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja