Korisnička ocjena: 5 / 5

Zvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivnaZvjezdica aktivna
 
 
HRVATSKA

"Interesi i sigurnost Hrvatske ne brane se samo na hrvatskim granicama, nego i tamo gdje ugroze nastaju"

Povratak broda HRM-a "Vukovar" iz operacije Sea Guardian
 
Sea Guardian
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Uplovljavanjem broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače "Vukovar" u matičnu luku Lora u Splitu u ponedjeljak, 24. rujna 2018.,  započela je svečanost dočeka 1. hrvatskog kontingenta  iz NATO operacija Sea Guardian.

 

Svečanom dočeku 1. hrvatskog kontingenta NATO operacija Sea Guardian uz obitelji pripadnika kontingenta, nazočio je i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, državni tajnik Zdravko Jakop, posebni savjetnici ministra obrane Božo Kožul i Ivica Ušljebrka, direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj te drugi predstavnici MORH-a i OS RH.

...

Ministar Krstičević čestitao je posadi broda na povratku i na uspješno odrađenoj zadaći istaknuvši kako je prisutnost Hrvatske ratne mornarice u Sredozemnom moru, prije svega nastavak pomorske tradicije Hrvatske, ali i prilika za interakciju s najmodernijim vojnim pomorskim sustavima. Naglasio je i kako je ovo prvi brod Hrvatske ratne mornarice koji je sudjelovao u jednoj NATO operaciji "To je velika čast za vas kao posadu broda, ali i za cijelu Hrvatsku ratnu mornaricu" rekao je ministar.


"Pokazali ste naše mornaričke sposobnosti, vjerodostojnost Hrvatske mornarice i Republike Hrvatske kao NATO saveznika, djelovanjem hrvatskog broda s hrvatskom posadom pod hrvatskom zastavom na Sredozemlju" rekao je ministar te posadi broda uputio riječi pohvale "Bili ste profesionalni, izvršili ste zadaću u svom području operacije, i time doprinijeli ugledu i prepoznatljivosti Hrvatske ratne mornarice. Cijela Hrvatska je ponosna na vas, hvala vam".

U kontekstu međunarodne suradnje, ministar je istaknuo kao je sudjelovanje u ovoj operaciji značajan doprinos Republike Hrvatske zajedničkim naporima saveznika u osiguranju sigurnosti na moru te zaključio "Interesi i sigurnost Hrvatske ne brane se samo na hrvatskim granicama, nego i tamo gdje ugroze nastaju" rekao je ministar Krstičević.

Tom prigodom ministar je podsjetio kako je tijekom boravka raketne topovnjače Vukovar u NATO operaciji, Hrvatska ratna mornarica obilježila svoju 27. obljetnicu osnutka u Pločama gdje su ujedno pokazane i nove sposobnosti HRM-a, Satnija mornaričko desantnog pješaštva. "Hrvatski marinci biti će jamac sigurnosti južnog djela naše Domovine" istaknuo je ministar govoreći o novoj postrojbi HRM-a. Isto tako, spomenuo je i novi studij Vojnog pomorstva koji je započeo ove godine, a čiji su polaznici kadeti 16. naraštaja svoju svečanu prisegu položili u petak u Splitu. "Vjerujem kako će novi pomorski časnici nakon završetka petogodišnjeg studija dati značajan doprinos u izgradnji sposobnosti i daljnjem razvoju Hrvatske ratne mornarice". "Sve to konkretni su dokazi kako sustavno razvijamo i gradimo sposobnosti Hrvatske vojske - Hrvatske ratne mornarice. HRM se razvija,  imamo mlade ljude u koje želimo ulagati s ciljem da uvijek budemo jamac mira i sigurnosti na moru. Hrvatska može biti ponosna na svoju mornaricu" naglasio je ministar, te na kraju zaključio: "Pored vas iskusnih mornara koji ste za svoje sudjelovanje u operaciji Sea Guardian dobili puno pohvala od saveznika, te dodatnoga ulaganja u opremanje i modernizaciju Hrvatske ratne mornarice i uz naše mlade uvjeren sam u svijetlu budućnost Hrvatske ratne mornarice."

- sadržaj se nastavlja -

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Direktor Glavnog stožera Oružanih snaga RH viceadmiral Robert Hranj poželio je dobrodošlicu posadi broda te im  zahvalio što su kao predstavnici Republike Hrvatske u ovoj operaciji davali potporu u odvraćanju i borbi s pomorskim sigurnosnim prijetnjama. "Sudjelovanjem u operaciji Sea Guardian još jednom smo pokazali da smo uvijek spremni za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima. Ponosan sam na sve vas jer ste kao uvježbana, kvalitetna, motivirana i angažirana posada dokazali visoku kvalitetu i predanost tijekom izvršavanja svojih zadaća i uvjeren sam da ste se vratili bogati za jedno novo neprocjenjivo iskustvo rada u međunarodnom okruženju" istaknuo je viceadmiral Hranj.


Načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice kapetan bojnog broda Damir Dojkić rekao je ovom prigodom kako su svi u Hrvatskoj ratnoj mornarici beskrajno ponosni na brojne pozitivne reakcije i pohvale, koje su redovito stizale iz zapovjedništva pomorske komponente NATO-a u Northwoodu tijekom sudjelovanja broda HRM-a u ovoj operaciji. "Povjerenje koje je ukazano pripadnicima HRM-a, članovi 1. HRVCON-a opravdali su u pravom smislu riječi, na ponos Hrvatske vojske i naše domovine. Još jednom smo dokazali da nema tog izazova na koji hrvatski mornari ne mogu uspješno odgovoriti i ujedno se potvrdili kao neizostavan čimbenik sigurnosti na moru unutar Saveza" zaključio je na kraju kbb Dojkić.

Zapovjednik 1. HRVCON NATO operacije Sea Guardian kapetan korvete Nikola Bašić osvrnuo se na sudjelovanje u ovoj operaciji istaknuvši kako su brod i posada bili u potpunosti uvježbani i spremni za izvršenje svih zadaća što su na koncu uspješno i realizirali. "Zadaća je izvršena u potpunosti, od upućivanja u područje operacije, integracije snaga, provedbe zadaća na moru i povratka u Republiku Hrvatsku. Prikazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije" rekao je zapovjednik te istaknuo kako je kontingentu dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti što se u konačnici vidjelo i najvećim brojem prevaljenih milja od ostalih brodova u taktičkoj grupi.

- sadržaj se nastavlja -

 

Sea Guardian

 

RTOP Vukovar pokrivala je područje dužine od oko 180 nautičkih milja te prosječne širine 100 nautičkih milja, u prostoru zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. "Naša zadaća je bila stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike, identifikaciju potencijalnih prijetnji i njihovo praćenje i otkrivanje te razmjena podataka" naglasio je zapovjednik 1. HRVCON-a. "Ovo što smo postigli rezultat je rada, sposobnosti, zalaganja i profesionalnog odnosa prema dužnostima", istaknuo je te na kraju zahvalio svim pripadnicima 1. HRVCON-a: "Zahvaljujem i iznimno sam ponosan i počašćen što sam plovio s ovom posadom, koja je predstavljala HRM i OS RH na ponos i čast svima nama." 
Prvi hrvatski kontingent u NATO operaciji potpore miru Sea Guardian sastavljen od broda Hrvatske ratne mornarice, raketne topovnjače "Vukovar" i posade od 33 pripadnika Oružanih snaga RH, upućen je u operaciju u područje centralnog Mediterana 3. rujna 2018. Idući dan priključio se NATO snagama u provedbi aktivnosti u cilju podupiranja borbe protiv terorizma, stvaranja pomorske situacijske slike te razvoja regionalne pomorske sigurnosti, a u prilog doprinosu Republike Hrvatske savezničkim naporima osiguranja zajedničke sigurnosti na moru. 

Raketna topovnjača "Vukovar" na moru je provela ukupno 22 dana te preplovila preko 4000 nautičkih milja. Iako je zapovjedniku kontingenta i posadi broda dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti, zahvaljujući maksimalnom angažmanu posade sve zadaće provedene su u potpunosti i uspješno.

 

 

Foto: MORH/M.Čobanović


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 322 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja