Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Bitno je ustrojiti i neovisna tijela koja su osposobljena za borbu protiv korupcije"

U Šibeniku potpisana Deklaracija za uspostavu mreže tijela za sprječavanje korupcije
 
Šibenik
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

 

Potpisivanjem Deklaracije za uspostavu mreže tijela za sprječavanje korupcije u Šibeniku je u utorak završena dvodnevna konferencija "Jačanje transparentnosti i odgovornosti u borbi protiv korupcije", održana u okviru hrvatskog predsjedavanja Odborom ministara Vijeća Europe.

 

Deklaracijom se potpisnice članice Vijeća Europe obvezuju da će raditi na uspostavi međunarodne mreže nadležnih tijela javne vlasti za otkrivanje i sprječavanje korupcije, s ciljem promicanja sustavnog prikupljanja, upravljanja i razmjene informacija, obavještajnih podataka i dobre prakse među tim tijelima.

...

U ime Hrvatske deklaraciju je potpisala predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković koja je istaknuka važnost suradnje institucija zaduženih za sprječavanje korupcije. "Ono što je bitno je dobra praksa, da vidimo tko radi što i kako to možemo primijeniti u našoj zemlji. Povjerenstvo će u budućnosti jako puno raditi, vjerujem da će nam potpora institucija izvan Hrvatske biti potrebna", kazala je Novaković.

Kao poseban korak u borbi protiv korupcije istaknula je razmjenu podataka o imovinu dužnosnika koju imaju u drugim zemljama.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kazao je da je iznimno zadovoljan konferencijom koja je okupila više od 200 predstavnika iz 49 zemalja i raznih međunarodnih antikorupcijskih institucija.

"Svi smo potencirali da je vrlo bitna snažna politička volja u borbi protiv korupcije, a bitno je i ustrojiti neovisna tijela koja su osposobljena za borbu protiv korupcije", rekao je Bošnjaković.

- sadržaj se nastavlja -

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Posebno je istaknuo važnost prevencije "kao skupa mjera koje sprječavaju da do korupcije uopće i dođe".

"Svi imamo percepciju da se protiv korupcije bore pravosuđe, sudovi i policija, međutim kada stvar dođe na tu razinu znači da se korupcija već dogodila. Cilj je da do nje uopće ne dođe i tome služe neovisna tijela koja trebaju u velikoj mjeri djelovati preventivno".

Na skupu je posebno istaknuta i važnost medija, a osuđeni su i napadi na novinare koji istražuju korupciju. "Svi smo osudili ubojstvo novinarke u Bugarskoj, kao i napade koji su jednostavno neprihvatljivi za bilo koje društvo da budu napadnuti oni koji istražuju korupciju i ukazuju na njene štetne posljedice", istaknuo je Bošnjaković.

Dodao je i da potpisana deklaracija predviđa bolju međunarodnu suradnju antikorupcijskih tijela, jer "korupcija ima globalnu nit", odnosno nije "unutarnja pojava pojedinih društava".

 

 

 

Foto: 1.  HINA/ Andrej MATIJAŠEVIĆ


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: Hina

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 249 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja