Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

"Baza u Zemuniku  uvijek je zanimljiva i pruža dobru priliku predstaviti ne samo aktivnosti HRZ-a nego i Hrvatske vojske u cjelini"

Inozemni vojni diplomati posjetili vojarnu u Zemuniku
 
Zemunik
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

Članovi Vojno-diplomatskog zbora akreditirani u Republici Hrvatskoj posjetili su u srijedu, 7. studenoga 2018. 93. zrakoplovnu bazu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku gdje ih je dočekao i pozdravio zapovjednik baze pukovnik Krešimir Ražov.

 

O temeljnim aktivnostima i misijama postrojbe govorio je načelnik stožera baze pukovnik Boris Panić koji je posebno predstavio rad četiri eskadrile koje djeluju u postrojbi. Između ostalog, osvrnuo se i na područje školovanja hrvatskih i inozemnih vojnih pilota koji su završili letačku obuku u Zemuniku kao i na druge obuke s međunarodnim predznakom  u kojima sudjeluje baza.

...

Također, gosti su upoznati i s novom sposobnosti postrojbe kroz uvođenje u uporabu izvidničko-borbenih helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, a prezentirana je i potpora baze koju pruža civilnim institucijama i lokalnoj zajednici kroz aktivnosti gašenja požara iz zraka, hitnom medicinskom prevoženju te akcijama potrage i spašavanja.

Govoreći o daljnjim perspektivama i razvoju postrojbe, pukovnik Panić je kao posebnu vrijednost istaknuo potpisani Sporazum o razumijevanju o uspostavi Multinacionalnog središta za obuku helikopterskih posada za provedbu zadaća specijalnih zračnih snaga (Multinational Special Aviation Program - MSAP) koji će biti smješten u 93. zrakoplovnoj bazi, a koji su u listopada 2018. u sjedištu NATO-a u Bruxellesu potpisali  ministri obrane Bugarske, Hrvatske, Mađarske i Slovenije.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

U sklopu radnog posjeta bazi u Zemuniku predstavnici Vojno-diplomatskog zbora obišli su taktičko-tehnički zbor s izloženim avionima i helikopterima kojima je opremljena 93. zrakoplovna baza gdje su se pobliže upoznali s karakteristikama i mogućnostima djelovanja školskih aviona ZLIN-242 L i Pilatus PC-9M, helikoptera BELL-2016B i OH-58D Kiowa Warrior te protupožarnih aviona Canadair CL-415 i Airtractor AT-802.


U ime organizatora posjeta, viši stručni savjetnik za bilateralu bojnik Matija Semov iz Uprave za obrambenu politiku kazao je kako je riječ o redovitoj aktivnosti iz Godišnjeg plana međunarodne obrambene suradnje, a uz bazu u Zemuniku vojni diplomati posjetili su u utorak, 6. studenoga i  Vojni poligon „Eugen Kvaternik“ u Slunju gdje su im predstavljene Panzer haubice (PzH2000) te aktivnosti Zapovjedništva za potporu. 
"Diplomati su iskazali veliki interes za ove aktivnosti, a baza u Zemuniku  uvijek je zanimljiva i pruža dobru priliku predstaviti ne samo aktivnosti HRZ-a nego i Hrvatske vojske u cjelini", istaknuo je bojnik Semov.

Na kraju posjeta Zemuniku, u ime Kluba vojnih izaslanika obratio se doajen brigadir John Kelly iz Ujedinjene kraljevine Velike Britanije i Sjeverne Irske koji se zahvalio na domaćinstvu i kvalitetnim prezentacijama postrojbe. "Imao sam već ranije prigodu surađivati sa 93.zrakoplovnom bazom i posebno akrobatskom grupom „Krila Oluje“ i moje su impresije sjajne", istaknuo je brigadir Kelly.

 

Zemunik

 

 

Foto: 1. MORH/M.Čobanović


Priredila: Lorena Tulić

Izvor: MORH

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 346 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja