Zvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivnaZvjezdica neaktivna
 
 
HRVATSKA

Festa svetoga Vlaha upisana je na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine

3. veljače - blagdan sv. Blaža, na jugu sv. Vlaha
 
sveti Vlaho
 

 

Novosti iz Domovine

 

 

U nedjelju je blagdan toga sveca i dok se Dubrovnik priprema za popodnevno otvorenje feste sv. Vlaha, najveća proslava u središnjoj Hrvatskoj bit će u zagrebačkoj župi sv. Blaža na Deželićevom prilazu. 

U sjevernoj Hrvatskoj ga nazivaju sv. Blaž, na jugu sv. Vlaho. 

...

Atmosfera sa Straduna osjetit će se u Zagrebu uoči Blaževa, kada se priređuje tradicionalna proslava Feste sv. Vlaha za Dubrovčane i Janjevce koji žive u glavnom gradu. 

U 18:30 sati započinje blagoslov svijeća, potom svoju riječ upućuju festanjuli, pjeva se himna Parcu, diže zastava sv. Vlaha i nastavlja misno slavlje, pa će se atmosfera 1047. Feste sv. Vlaha s ulica Straduna premjestiti i u hrvatsku metropolu.

- sadržaj se nastavlja -

 

 

 Drugi upravo čitaju...
 

 

Tko je bio sveti Vlaho?

Sveti Vlaho (Surp Vlas na armenskom, Sanctus Blasius na latinskom), kako se navodi na stranicama dubrovačke turističke zajednice, stvarna je povijesna osoba, rodio se u antičkoj Sebasti u Maloj Armeniji, dijelu armenskg ozemlja kojim je upravljao Rim. 

Bio je poznat kao iznimno izobražen i krepostan liječnik, veliki prijatelj siromaha i bolesnika. Dobročinstvima je stekao naklonost i ljubav naroda, postavši biskupom Sebaste.

Tu je 316. godine umro mučeničkom smrću u progonima rimskog cara Licinija, postavši jednim od nebrojenih junaka prvih stoljeća kršćanstva. Skrivao se od vlasti, ali noću, potkupivši tamničare, pohodio bi i krijepio uhićene kršćane.

Nastavkom progona sklonio se u planine Kapadocije, gdje je stanovao okružen divljim zvijerima koje su mu donosile hranu, a on ih je zauzvrat liječio, pa je i zaštitnik veterinara. No, otkriven od namjesnikove vojske, sproveden je u Sebastu. Na putu je ozdravio dijete kojemu je u grlu zapela riblja kost.

To će ga čudo u srednjoj Europi svrstati među 14 svetih pomoćnika, a pripast će mu zaštita od bolesti grla. Opetovano odbijajući žrtvovati idolima, bijaše Vlaho mučen trajno i okrutno. 

Na zapovijed prefekta Agrikolausa mučitelji su ga derali željeznim češljevima za vunu, o vrat mu vješali kameni žrvanj s namjerom da ga utope u jezeru, što je Vlaho, uz pomoć Božju, sve izdržao (stoga je zaštitnik i pastira i vunara).

Na trećem saslušanju ne odriče se Vlaho kršćanske vjere, nego kaže Agrikoli: "Uzalud se trudiš namjesniče. Kako se može oko koje je ugledalo svjetlo, opet zaljubiti u tminu?".

Na kraju mu 3. veljače odrubiše glavu. O mjestu na kojem je svetac doživio mučeništvo govori i Marko Polo. Kult mu se proširio čitavom Europom u 11. i 12. stoljeću, a njegov život priča i Legenda Aurea Jakova Voraginskoga. 

Dubrovčani su sv. Vlaha štovali kao svog glavnog zaštitnika, Parca, od druge polovice 10. stoljeća. Još od vremena prvih mletačkih posezanja za ovim teritorijem, kada je sv. Vlaho nadahnuo svećenika Stojka da upozori gradske oce na himbene namjere Venecije, pa sve do naših dana - sv. Vlaho brani Dubrovnik od svakovrsnih neprijatelja.

On je bio i ostao prvim građanin Dubrovnaika, njegova obrana, čast i ponos. Sveti je Vlaho prožeo i ujedinio sav život dubrovački kroz duga stoljeća. Od oltara do trpeze, svojom sveprisutnošću u svim sferama života, među svim društvenim slojevima, sveudilj stvarajući kulturni prostor. I doista, dok drugi gradovi imaju svojega sveca zaštitnika, u Dubrovniku Svetac ima svoj Grad.

O tome rječito govori i upis Feste svetoga Vlaha na UNESCO-vu listu svjetske nematerijalne kulturne baštine.

 

Festa sv. Vlaho

 

Foto: 1. Gloria Mage, 2. TZ Dubrovnik

Priredila: Lorena Tulić

Izvor: DPCM/tzdubrovnik.hr/HRT

Ovaj materijal sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

 

 

Novosti iz domovine

Harley-Davidson Zagreb

hrenfrdeituk

TOP AUDIO

Trenutno posjetitelja

Imamo 389 gostiju i nema članova online

A- A A+
  • Pomoć oboljelim braniteljima
  • Podrška radu Udruge
Svijet u 2050. obilježit će:
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
  • Votes: (0%)
Total Votes:
First Vote:
Last Vote:

Ovlašteni kreditni posrednici

Udruga 'Crne Mambe' - 2019. - crnemambe.hr
Click to listen highlighted text! Powered By GSpeech
X

Ups!

nedozvoljeno kopiranje sadržaja